Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

ΠΟΕΔΗΝ: Απόλυση εργολαβικού εργαζόμενου στο «Σωτηρία»


«Αναλώσιμος», χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, με πενιχρές απολαβές, χωρίς επιδόματα και απλήρωτος επί μήνες. Αυτό είναι το προφίλ της συντριπτικής πλειονότητας των υπαλλήλων που εργάζονται σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα για λογαριασμό εργολαβικών εταιρειών που έχουν συνάψει ληστρικές συμβάσεις με νοσοκομεία.
Η απομάκρυνση των εταιρειών από τα δημόσια ιδρύματα έχει αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η περίπτωση εργαζομένου στο νοσοκομείο «Σωτηρία», που σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) απολύθηκε εν μια νυκτί την περασμένη Πέμπτη, φανερώνει την αναγκαιότητα να λήξουν αυτές οι συμβάσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η εταιρεία «Αριάδνη» απέλυσε εργαζόμενό της κατά την πρώτη ημέρα εργασίας μετά τη θερινή του άδεια, έχοντας ήδη φροντίσει για την αντικατάστασή του από άλλον εργολαβικό υπάλληλο.
Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ζητήσει η ΠΟΕΔΗΝ και του ζητά να παρέμβει ώστε να ανακληθεί η απόφαση της εταιρείας, κάνοντας λόγο για «ασυδοσία των εργολάβων».
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα χέρια της διοίκησης του νοσοκομείου είναι «δεμένα», καθώς, βάσει σύμβασης με την εργολαβική εταιρεία, μπορεί να παρέμβει μόνο σε περίπτωση που παραβιάζονται συνθήκες των συμβάσεων με τη διοίκηση του ιδρύματος.

Νομοθετική ρύθμιση για την απομάκρυνση των εργολάβων

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως το καρτέλ των εργολάβων στη δημόσια Υγεία άσκησε σοβαρές πιέσεις και κατάφερε την προσωρινή δικαίωση ορισμένων εταιρειών που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να παραμείνουν στα νοσοκομεία. Γι' αυτόν τον λόγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική απομάκρυνση των εταιρειών. Τούτων δοθέντων, είναι πολλές οι διοικήσεις ιδρυμάτων που τηρούν στάση αναμονής μέχρι να προχωρήσουν στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας με τους εργολαβικούς εργαζόμενους.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου