Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Βερναρδάκης: Συλλογικές διαπραγματεύσεις το 2018 στο Δημόσιο!!!



"Έχουμε πρόθεση το 2018 να είναι η πρώτη χρονιά που το δημόσιο θα κάνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα επαναφέρει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων" δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τις αλλαγές στο δημόσιο, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
"Εδώ θα θέλαμε τη βοήθεια της ΑΔΕΔΥ και προσδοκούμε σε μια σοβαρή διοίκηση της ΑΔΕΔΥ τους επόμενους μήνες. Ακριβώς γιατί η κυβέρνηση έχει όλη τη δύναμη και όλη την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη θεσμική τομή, την έχει και για τον ιδιωτικό τομέα και θα το δείξουμε αυτό και τις επόμενες μέρες αλλά την έχει και στο δημόσιο τομέα. Όμως το ταγκό θέλει δύο και όταν ο ΣΕΒ απαιτεί 150.000 απολύσεις στο δημόσιο επισήμως, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης το οποίο έχει το θάρρος να τα βάλει με το ΣΕΒ έχει και την απαίτηση όμως από τα συνδικάτα των εργαζομένων, όταν είναι πραγματικά συνδικάτα των εργαζομένων και δεν είναι καρτέλ διανομής πολιτικής επιρροής, να είναι μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και όχι να κρύβονται πίσω από τις ανοησίες που λένε" τόνισε χαρακτηριστικά.
Έκανε, εξάλλου, λόγο για "δυνάμεις μέσα στον εργασιακό χώρο του δημόσιου τομέα που πρέπει να απελευθερωθούν από αυτή την κακή επιρροή", υπογράμμισε ότι "ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι αυτόνομος και αυτοδύναμος αλλά θα πρέπει να είναι υπέρ των εργαζομένων και όχι υπέρ των ηγετικών ομάδων και των καρτέλ νομής εξουσίας". Απευθυνόμενος στον ΣΕΒ είπε: "δε θα επιτρέψουμε απολύσεις στο δημόσιο και θα το αποδείξουμε όπως το αποδείξαμε με το φυλλάδιο που δώσαμε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους όπου τους αποδείξαμε πως ό,τι λένε είναι απόλυτα ψέμματα και ότι το δημόσιο στην Ελλάδα έχει το μικρότερο μισθολογικό κόστος ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα που αφήνει έξω το δημόσιο τομέα".
Αναφερόμενος στον τομέα της αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων και με αφορμή τη συνάντηση που είχε πριν από την εκδήλωση με δημοτικούς αστυνομικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, καθαρίστριες από εργολαβικές συμβάσεις και επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ από το 1998, είπε: "παραλάβαμε ένα χάος κυριολεκτικά και δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε και δικαιολογία γιατί ηθική υποχρέωση της αριστεράς είναι να σεβαστεί την εργασία, το δικαίωμα της εργασίας, τον κόσμο της εργασίας. Εάν δεν σεβαστεί τον κόσμο της εργασίας θα χάσει κάθε ηθικό δικαίωμα να νομοθετεί κάθε δυνατότητα συμφωνίας με την κοινωνία".
Σημείωσε πως ήδη αποκαταστάθηκαν αδικίες χρόνων και πρόσθεσε: "έχουμε μπροστά μας τη νομοθεσία της οριστικής λύσης του ζητήματος των εργολαβικών συμβάσεων καθαριότητας αλλά και όλων των άλλων ελαστικών συμβάσεων εργασίας στο δημόσιο σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Υγείας".
Ειδικά για την εκκρεμότητα του επιτυχόντων του ΑΣΕΠ το 1998 έκανε λόγο για "παράδειγμα κακοδιοίκησης" ως προς τον τρόπο που λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα σε σχέση με τις προσλήψεις στο δημόσιο. "Ξαφνικά βλέπουμε τον Μητσοτάκη να μας εγκαλεί γιατί παίρνουμε πενηντάρηδες στο δημόσιο και το ΠΑΣΟΚ προχθές να βγάζει ανακοίνωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει κομματικό κράτος με τους ανθρώπους που δεν ξέραμε καν. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε μια τεράστια αδικία. Ο πρώτος διαγωνισμός που είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, τόσο μεγάλη συμμετοχή έμεινε έξω για να εξυπηρετηθούν τα πελατειακά δίκτυα που έστηνε τότε η διαπλοκή στην Ελλάδα" τόνισε ο κ. Βερναρδάκης και πρόσθεσε: "δεν θα τους περάσει, ούτε για τις εργολαβικές συμβάσεις των καθαριστριών, ούτε για το ΑΣΕΠ του '98, ούτε για οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα του προλεταριάτου της διοίκησης η οποία έμεινε στο έλεος των μνημονιακών πολιτικών και του νεοφιλελευθερισμού".
Για την υπαγωγή ατόμων με αναπηρία σε ειδικές κατηγορίες προσλήψεων επισήμανε ότι επί πολλά χρόνια οι άνθρωποι με αναπηρία, που είναι το 10% της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας, δεν έχουν δικαιώματα, φωνή και ορατότητα στην κοινωνία και υπογράμμισε: "πρέπει να περάσουμε σε μια άλλη αντίληψη για τους πολίτες. Στο νόμο που έχουμε τώρα προφανώς αλλάζουμε και αυτή τη συνθήκη".

ΠΗΓΗ:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου