Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Π. Πολάκης: Οριστική λύση στη χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ!!! «Πού ήταν 17 χρόνια» όσοι μιλούν για ιδιωτικοποίηση;


Σε οριστική αύξηση εσόδων του ΕΚΑΒ και μείωση δαπανών προς ιδιώτες οδηγεί η διάταξη που ψηφίστηκε χτες για τις αεροδιακομιδές, ενώ οι φωνές περί... ιδιωτικοποίησης αφορούν διάταξη του... 1999 και είναι «μπούρδες κοπανιστές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και την Δύσκολη Ζωή στο Πολιτικό Ρεπορτάζ των Ν.Σβέρκου και Δημ.Κουκλουμπέρη.

Ο κ. Πολάκης επανέλαβε την άποψή του ότι η κινητοποίηση του ΕΚΑΒ ήταν «ένα τηλεοπτικό σόου για την ανάγκη συγκεκριμένων συνδικαλιστών να δικαιολογήσουν το λόγο της ύπαρξής τους».

Με την διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνεται οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα των διακομικών και αεροδιακομιδών σε όλο το Αιγαίο και την Ελλάδα, όπως είπε.

Από τη δεκαετία του 1980 υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη του ΕΚΑΒ προς την Πολεμική Αεροπορία που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς δεν πληρώνονταν επειδή δεν υπήρχε χρηματοδότηση προς το ΕΚΑΒ.

Η κυβέρνηση χτες κατοχύρωσε έναν μόνιμο για το ΕΚΑΒ με το 0,86% των συνολικών δαπανών υγείας του ΕΟΠΥΥ, με αναδρομική ισχύ από την δημιουργία του, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Οι συνολικές δαπάνες υγείας του ΕΟΠΥΥ πλην φαρμάκων είναι 1,402 δισ. ευρώ και το 0,86% δηλαδή περίπου 12 εκατ. ευρώ θα πηγαίνει κάθε χρόνο στο ΕΚΑΒ, καθώς αυτό μεταφέρει ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και πλέον και τους ανασφάλιστους που έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Με την συγκεκριμένη αυτή τακτική χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ, καλύπτεται το 55%-60% του προϋπολογισμού του. Μέχρι τώρα λάμβανε περίπου 21 εκατ. ευρώ, τώρα προστίθενται άλλα 12 εκατ. ευρώ, διευκρίνισε ο κ.Πολάκης, καθώς ο ΕΟΠΥΥ πρέπει καλύπτει την ανάγκη μεταφοράς ενός πάσχοντα από ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές στις μεγάλες δομές υγείας.

Δόθηκε επίσης αναδρομική ισχύς στη διάταξη αυτή από το 2012, ώστε να καταβληθούν τμηματικά στο ΕΚΑΒ 50 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2012-2015. Αυτό θα τα αποδώσει στην Πολεμική Αεροπορία, μετά τη σχετική συμφωνία, για να «σβηστεί» το παλιό χρέος και να αλλάξει σελίδα αυτή η συνεργασία.

Μέσα στη διάταξη διατηρείται το περιεχόμενο προηγούμενης διάταξης του ΠΑΣΟΚ από το 1999, με την οποία προβλέπεται ότι σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όταν δεν φτάνουν τα μέσα του ΕΚΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας, μπορεί να υπογραφεί σύμβαση με άδεια του υπουργού, για να συμπληρωθεί το έργο της μεταφοράς ασθενών, κάτι που αφορά και τις διακομιδές στο Αιγαίο.

Αυτή η διάταξη είναι εν ισχύ από το 1999 και εφαρμόζεται π.χ. για την θαλάσσια μεταφορά ασθενών από τη Νάξο στη Σύρο. Στο παρελθόν το κόστος τέτοιων πρακτικών έφτανε τα 1,5-2 εκατ. ευρώ. «Πού ήταν τότε αυτοί οι συνδικαλιστές να σηκώσουν ανάστημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση;» αναρωτήθηκε ο κ.Πολάκης. Τώρα λύνεται το πρόβλημα των αεροδιακομιδών άπαξ και διά παντός και διαχρονικά, όπως είπε.

Κατά συνέπεια, τα όσα λέγονται περί «ιδιωτικοποίησης» του ΕΚΑΒ είναι κατά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας «μπούρδες κοπανιστές».

Προσέθεσε επίσης ότι υπάρχει συμφωνία με την Πυροσβεστική, για την ένταξη ελικοπτέρων της στο στόλο των μέσων που κάνουν αεροδιακομιδές. Ηδη φέτος ένα τέτοιο ελικόπτερο επιχείρησε στην Χαλκιδική και «έσωσε κόσμο», καθώς λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής η οδική διαδρομή μέχρι τη Θεσσαλονίκη μπορεί να διαρκέσει ακόμη και τρεις ώρες.

Ο κ.Πολάκης σημείωσε ότι τη Δευτέρα εγκαινιάζεται η βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο, με ένα μεγάλο ελικόπτερο NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, που χωράει δύο ή ακόμη και τρεις ασθενείς. Θα διαθέτει δύο ομάδες πληρωμάτων από την Πολεμική Αεροπορία και όλο το απαραίτητο προσωπικό από το ΕΚΑΒ.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να μειώσει στο μισό το κόστος για τις αεροδιακομιδές στο Αιγαίο, καθώς μέχρι σήμερα τα ελικόπτερα ξεκινούν από την Ελευσίνα. Από ετήσιες δαπάνες 11-12 εκατ. ευρώ, θα μειωθεί στα 6 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ.Πολάκης.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας δύο σκάφη του Λιμενικού μετασκευάζονται στη Μύκονο και τη Νάξο, ώστε να κάνουν θαλάσσιες διακομιδές, με αποτέλεσμα επίσης τεράστια μείωση δαπάνης. Θα καταβάλλονται μόνο κεφάλαια για καύσιμα, «όχι τριχίλιαρα σε ιδιώτες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Καταλαβαίνετε ότι ήταν μία κινητοποίηση για τη δικαιολόγηση της ύπαρξης ορισμένων ... αυτή η διάταξη ισχύει από το 1999. Δεν έβγαλαν κουβέντα ποτέ 17 χρόνια και χτες, που λύνουμε οριστικά το θέμα των διακομιδών και της χρηματοδότησης ... θέλησαν να αμαυρώσουν αυτό το πράγμα ... είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, όπως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ... είναι οργανικά στοιχεία της "αριστερής παρένθεσης"», όπως είπε ο υπουργός.


ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου