Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Σπεύδει …βραδέως το ΕΚΑΒ πέντε μήνες μετά τα εγκαίνια από τον Πολάκη!!!


Ελλείψεις και γραφειοκρατικά προβλήματα καθυστερούν την μεταφορά στο νέο κτήριο
 
Σπεύδει …βραδέως το ΕΚΑΒ στη Δυτική Μακεδονία, στο θέμα της παράδοσης του νέου κτηρίου στην Κοζάνη, το οποίο εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα στις 27 Μαΐου από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, αλλά πέρασαν σχεδόν πέντε μήνες και ακόμη δεν δόθηκε για χρήση.
Το κτήριο – κόσμημα σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη παράδοση 14 σύγχρονων ασθενοφόρων, κατά τον υπουργό θα αναβάθμιζε τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ προς τους πολίτες και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού. Παράλληλα θα αποτελούσε παρελθόν το ημιυπόγειο κτήριο δίπλα από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο, στο οποίο στεγάζεται το ΕΚΑΒ εδώ και 18 χρόνια, όπου ενίοτε συνυπάρχουν άνθρωποι και ποντίκια. Δυστυχώς όμως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε, αλλά το δυσοίωνο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, πότε θα παραδοθεί το καινούργιο κτήριο.
Να σημειωθεί ότι έγινε με μεγάλη καθυστέρηση η διοικητική παράδοση του κτηρίου. Οι αρμόδιοι του δήμου Κοζάνης, ο οποίος είναι φορέας υλοποίησης του έργου, αποδίδουν την καθυστέρηση στο γεγονός ότι είναι «μεταφερόμενο» έργο από το προηγούμενο στο νέο ΕΣΠΑ», οπότε έπρεπε να γίνει – και έγινε – νέα ένταξη. Επίσης, υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις στο κτήριο, όπως ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, τηλεφωνικό κέντρο (πρέπει να μεταφερθεί από τις παλιές εγκαταστάσεις), υπολογιστές και ξενοδοχειακός εξοπλισμός. Δεν έγινε σύνδεση από τη ΔΕΗ και το ρεύμα που διαθέτει το κτήριο είναι «εργολαβικό».
Παράλληλα, υπάρχουν και κάποια διαδικαστικά και γραφεικρατικά προβλήματα παραλαβής του κτηρίου. Μόλις προχτές ελέγχθηκε από τους Ελεγκτές Δόμησης, οι οποίοι δεν διαπίστωσαν κάποια πολεοδομική παράβαση, οπότε αναμένεται το τυπικό της χορήγησης του αντίστοιχου πιστοποιητικού. Για την ιστορία πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ελεγκτές Δόμησης είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και ορίζονται με κλήρωση. Η «σύμπτωση» εδώ είναι ότι «κληρώθηκε» ως Ελεγκτής Δόμησης, η κόρη του αναδόχου, η οποία θα «ήλεγχε» τον πατέρα της. Ωστόσο, έγινε νέα κλήρωση και αντικαταστάθηκε από άλλον ελεγκτή. Απομένει όμως η αυτοψία των Ενεργειακών Επιθεωρητών, οι οποίοι θα κρίνουν αν το κτήριο πληροί τις προϋποθέσεις να πάρει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Όμως εδώ προβλέπεται να γίνει διαγωνισμός, οπότε μπορεί να υπάρξει νέα καθυστέρηση. Αναζητείται βεβαίως, νομότυπη οδός, ώστε να μπει μέσα το ΕΚΑΒ και μετά να κάνουν τον έλεγχο οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές.
Σε επικοινωνία του «e-ptolemeos.gr» με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, ο αντιπρόεδρος Μιλτιάδης Μυλωνάς, δήλωσε: «Τα εγκαίνια 27 Μαΐου τα πραγματοποιήσαμε στην προοπτική ότι στις 28 θα μπαίναμε μέσα. Κανείς δεν μας είχε ενημερώσει ότι υπήρχαν τόσα γραφειοκρατικά προβλήματα. Αν ξέραμε, θα παραλαμβάναμε τότε μόνο τα ασθενοφόρα και θα λέγαμε ότι συγχρόνως ετοιμάζεται το κτήριο, το οποίο θα είναι έτοιμο σε πέντε – έξι μήνες». Πρόσθεσε επίσης ότι «για τις καθυστερήσεις αυτές δεν ευθύνεται το ΕΚΑΒ, αλλά είναι θέμα των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας. Από τον Δήμο Κοζάνης μας είπαν ότι όλα θα τελειώσουν εντός του Οκτωβρίου, οπότε αρχές Νοεμβρίου, ευελπιστούμε να πάμε στο νέο κτήριο, ώστε η λειτουργία μας να είναι καλύτερη και να παράσχουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες της περιοχής».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Σταύρος Γιαννακίδης, σημείωσε ότι «η Περιφέρεια ό,τι είχε να κάνει το έκανε, πλήρωσε το έργο, δεν έχει καμιά άλλη εκκρεμότητα. Είναι θέμα του δήμου να τελειώσει με τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν». Τέλος, ο πρόεδρος του σωματείου του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, Θωμάς Σαραφίδης, εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξος, λέγοντας «καλό Γενάρη και βλέπουμε για το νέο κτήριο».

ΠΗΓΗ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου