Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Ανδρέας Ξανθός: Όρος για τη Δημοκρατία η στήριξη του ΕΣΥ!!!

Στρογγυλό τραπέζι για την ΠΦΥ στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο!!!


Η απάντηση στην κρίση του συστήματος Υγείας είναι «ένα οργανωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την παρέμβασή του στο στρογγυλό τραπέζι για την ΠΦΥ, στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο.
Τόνισε ότι η προωθούμενη μεταρρύθμιση «δεν είναι ούτε μνημονιακό σχέδιο, ούτε ιδεολογική εμμονή, αλλά όρος επιβίωσης του ΕΣΥ και ανασυγκρότησης της δημόσιας υγείας», δεδομένου μάλιστα ότι, «παρά την κρίση, εξακολουθούμε να έχουμε έναν πολύ ισχυρό ιδιωτικό τομέα και υψηλή ιδιωτική δαπάνη υγείας: η συμμετοχή των πολιτών στο συνολικό κόστος υγείας είναι περίπου στο 35% με 40%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι στο 20% με 25%».
Όσον αφορά το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε ότι «η δαπάνη είναι το γινόμενο του όγκου και της τιμής. Οι τιμές έχουν πέσει» και «όσο πέφτουν οι τιμές τόσο αυξάνεται ο όγκος». Για τα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς ‘φίλτρο’» και «χωρίς έναν μηχανισμό αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας, χωρίς HTA (σ.σ.: αξιολόγηση τεχνολογιών Υγείας) και να αποζημιώνονται σε δυσβάστακτες για το σύστημα Υγείας τιμές». Στην κατεύθυνση εύρεσης λύσεων, όπως επεσήμανε ο υπουργός «η χώρα μας πρωτοστατεί» και «κάνει συνεργασίες με την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία».
Τέλος, τόνισε ότι «η στήριξη και αναδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι ένα μεγάλο στοίχημα, μια μεγάλη πρόκληση, όχι μόνο για το υπουργείο Υγείας, αλλά συνολικά για την κυβέρνηση. Είναι όρος για την κοινωνική συνοχή, για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτής της χώρας και για την ίδια τη Δημοκρατία».
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου