Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Ποιοί παίζουν παιχνίδια με το ανθυγιεινό επίδομα;




Τις τελευταίες μέρες στα Νοσοκομεία κυκλοφορούν «σενάρια»  για τη κατάργηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Με αφορμή από τη μια έγγραφο του ΓΛΚ - που βγήκε μετά από νέο ερώτημα από Νοσοκομείο (γιατί άραγε τώρα το ερώτημα;) -  που  λέει ότι «η άποψη της Υπηρεσίας είναι ότι δεν δικαιούνται το επίδομα η Διευθύντρια και οι Τομεάρχες λόγω του ότι ασκούν διοικητικό έργο, όπως και οι Νοσηλευτές που κάνουν ειδικότητα-γιατί δεν ασκούν νοσηλευτικό έργο!!!», και από την άλλη σχετική ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή κ. Γρηγοράκου « για τη κατάργηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος», η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), η ΠΑΣΟΝΟΠ, η ΕΝΕ, η ΠΑΣΥΝΟ ,το ΠΑΜΕ και το ΜΕΤΑ, με ανακοινώσεις τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, με την επικείμενη ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
1. Από τη πρώτη εφαρμογή της χορήγησης του Ανθυγιεινού Επιδόματος – το 2012- υπήρξαν δεκάδες ερωτήματα από τις Υπηρεσίες των Νοσοκομείων με προφανή στόχο να περιοριστούν  οι δικαιούχοι του Επιδόματος . Με έωλα ερωτήματα ( π. χ δικαιούνται το επίδομα οι Τομεάρχες που ασκούν διοικητικά καθήκοντα ή δικαιούνται το επίδομα οι ΠΕ και ΤΕ της Τεχνικής Υπηρεσίας που δεν ασκούν χειρονακτικό έργο) προκαλούσαν αντίστοιχες απαντήσεις από το ΓΛΚ , όπως και η πρόσφατη. Μετά από παρεμβάσεις του Κινήματος , στο ΓΛΚ και στα αρμόδια Υπουργεία , οι θέσεις του ΓΛΚ δεν έγιναν δεκτές ή ανακλήθηκαν-όπου εφαρμόστηκαν προσωρινά- και το Επίδομα δίνεται όπως προβλέπει η ΚΥΑ, σε ΟΛΟ το προσωπικό της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. 
Να θυμίσουμε εδώ , ότι τη περίοδο που υπήρξαν αντίστοιχα έγγραφα του ΓΛΚ, το 2012-3, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ μίλαγε « για εμμονές των Υπηρεσιών και του ΓΛΚ , που παρανομούν στη ρητή διάταξη του Νόμου και στη πολιτική βούληση  της Κυβέρνησης». Τώρα  πίσω από την ίδια ιστορία – ερώτημα Υπηρεσιών, απάντηση ΓΛΚ , τη βλέπουν « σαν το πρώτο βήμα της  Κυβέρνησης για τη κατάργηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος!!!!».
Ποιες  σκοπιμότητες εξυπηρετούν  «υπηρεσιακοί παράγοντες;» φέρνοντας στο προσκήνιο, με περίεργο τρόπο, ένα  θέμα που έχει δοθεί οριστική λύση εδώ και χρόνια; Ποιον τα σχέδια εξυπηρετούνται άριστα από τέτοιες ερωτήσεις ,που προκαλούν τέτοιες απαντήσεις ;
Τέλος , ας μη ξεχνάμε ότι «υπηρεσιακοί παράγοντες» - είναι οι ίδιοι που στην ΚΥΑ του 2012 καθόριζαν όλο το πλαίσιο που δινόταν το Ανθυγιεινό Επίδομα ( άδειες τοκετού λοχείας, εκπαιδευτικές, αναρρωτικές κα ) – στη διατύπωση του Νέου Μισθολογίου το 2015 άφησαν μόνο της μικρής διάρκειας αναρρωτικές !!!!, καταργώντας όλες τις άλλες κατηγορίες και χρειάστηκε η κινητοποίηση των συνδικάτων –που ανέδειξαν το πρόβλημα- για να υπάρξει λύση με νομοθετική παρέμβαση.
Να θυμίσουμε εδώ ότι αντίστοιχη ρύθμιση προβλεπόταν στο Μισθολόγιο και για το επίδομα παραμεθορίου με ημερομηνία προσαρμογής  στις 31-3-2016. Συνεχίζει να χορηγείτε μέχρι σήμερα χωρίς να υπάρχουν αλλαγές ή περικοπές.
Τέλος με το Νέο Μισθολόγιο, που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη του 2015, ψηφίστηκε η συνέχιση της χορήγησης του Ανθυγιεινού Επιδόματος έως 31/12/2017 «με την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31-12-2017» . Με αφορμή αυτή τη διατύπωση,  10 μήνες μετά..,  ξεκινάνε τον ανένδοτο αγώνα για να μη καταργηθεί το Ανθυγιεινό Επίδομα!!!. Βάζουν βουλευτές να κάνουν ερώτηση ( για να βγουν και κάποιοι από την αφάνεια-ΠΑΣΟΝΟΠ,ΕΝΕ..) και ζητάνε δεσμεύσεις από τη Κυβέρνηση για να συνεχιστεί η χορήγηση του Επιδόματος!!! Ρωτάνε αυτοί, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ – για να θυμόμαστε - που κατάργησαν το Νοσοκομειακό επίδομα (310€ - 345€ ) που το έπαιρναν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι φτάνοντας το από 70€ -150€  για τους μισούς εργαζόμενους!!
Το Ανθυγιεινό Επίδομα είναι διασφαλισμένο –προφανώς- μέσα από το νόμο του  Μισθολογίου. Καλό  λοιπόν είναι, όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τη διασφάλισή του και τη συνέχισή του,  να πάρουν πρωτοβουλίες (παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις ) για να πάρει ουσιαστικό νόημα  ή «ευθυγράμμιση του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή νομοθεσία», διεκδικώντας – μαζί με την ένταξη στα ΒΑΕ – όχι μόνο τη διατήρηση του αλλά και την επαναφορά του στο ύψος και στις προϋποθέσεις που δινόταν πριν το 2011.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου