Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Εργαζόμενοι ΕΚΑΒ Ημαθίας: Αυτός είναι ο λόγος που αργούν τα ασθενοφόρα σε Αλεξάνδρεια και Νάουσα!!!


Από το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Ημαθίας ανακοινώθηκε:
Σκοπός του δελτίου τύπου είναι να ενημερώσει τους φορείς και τους πολίτες του νομού μας για την κατάσταση στο ΕΚΑΒ Ημαθίας.
Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων με αποτέλεσμα να μειωθεί η δύναμη του προσωπικού κατά 35%. Σήμερα εργάζονται  στο ΕΚΑΒ Ημαθίας 34 άτομα. Οι τέσσερις από αυτούς απασχολούνται στο συντονιστικό κέντρο και οι υπόλοιποι στην κίνηση των ασθενοφόρων. Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν ακόμα δύο συνάδελφοι.
Η κατάσταση των ασθενοφόρων δεν είναι αυτή που αρμόζει σε μια υπηρεσία εκτάκτου ανάγκης. Τα περισσότερα είναι κυκλοφορίας του 2000 με εξαίρεση ένα ασθενοφόρο που παραχωρήθηκε από την Πυροσβεστική υπηρεσία σε καινούργια κατάσταση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που διογκώνει και τα παραπάνω, είναι η εμπλοκή του ΕΚΑΒ με τα δευτερογενή – ΜΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ περιστατικά (εξιτήρια, ραντεβού).
Εξ αιτίας των δευτερογενών, όλα τα ασθενοφόρα είναι μαζεμένα στην περιοχή της Βέροιας, που έχει και τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς με αποτέλεσμα οι περιοχές Αλεξάνδρειας και Νάουσας να καλύπτονται με καθυστέρηση 25-30 λεπτών σε επείγον περιστατικό και εφόσον υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο (η περιοχή της Αλεξάνδρειας καλύπτεται στο 24ωρο με μία βάρδια από ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας).
Η εμπλοκή του ΕΚΑΒ με τα δευτερογενή εγκυμονεί κινδύνους για τα επείγοντα περιστατικά. Είναι άμεση ανάγκη να διαχειρίζονται οι ίδιες οι υγειονομικές μονάδες τα δικά τους προγραμματισμένα ραντεβού ή εξιτήρια. Ένας τόσος μικρός αριθμός διασωστών και διαθέσιμων ασθενοφόρων ανά βάρδια, επιβάλει τη σωστή διαχείριση των επειγόντων σε όλο το γεωγραφικό φάσμα του νομού. Ο κύριος και θεσμικός ρόλος του ΕΚΑΒ είναι η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα και όχι η ένταξη των ασθενοφόρων των επειγόντων σε προγραμματισμό για επανεξετάσεις και εξιτήρια.
Το δελτίο τύπου δεν έγινε από συνδικαλιστική ιδεοληψία. Είμαστε πιστοποιημένοι διασώστες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του τοπικού συστήματος υγείας και έχουμε εμπειρία 30 χρόνων σαν υπηρεσία εκτάκτου ανάγκης.
Καλούμε τις διοικήσεις του Ε.Κ.Α.Β. της 3ης Υ.Π.Ε., των νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας να έρθουν σε συνεννόηση για την άμεση λύση του προβλήματος  των δευτερογενών περιστατικών.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου