Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ευχαριστήρια ανακοίνωση του Αυτόνομου Ριζοσπαστικού Μετώπου Αγώνα - Συνεργασία εργαζομένων ΕΚΑΒ για τα αποτελέσματα των εκλογών για εκπρόσωπο στο Υ.Σ. του ΕΚΑΒ!!!


Εγκαινιάζεται ο Σταθμός του ΕΚΑΒ στον Δήμο Βριλησσίων!!!


Τα εγκαίνια του σταθμού βάσης ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στον Δήμο Βριλησσίων θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, στις 11:00, στον χώρο των Κοινωνικών Ιατρείων του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Λ. Πεντέλης 62).
Η λειτουργία βάσης ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας στον Δήμο έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών του Δήμου Βριλησσίων και της ευρύτερης περιοχής.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ανακοίνωση του Ειδικού Τμήματος Ιατρικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ!!!



Προσκαλούνται τα μέλη του ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ να

 δηλώσουν συμμετοχή σε άσκηση που θα γίνει στον

 Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

 στις 14 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 15.00

Δηλώσεις συμμετοχής στο etik@ekab.gr

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΤΙΚ
Αν.Ζυγούρα

Εθελοντική αιμοδοσία ΣΕΑ ΕΚΑΒ στην Αθήνα την Παρασκευή 09.12.2016!!!


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ Ε.Κ.Α.Β 166
ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο Σ.Ε.Α. Ε.Κ.Α.Β. «ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
θα πραγματοποιήσει ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Παρακαλούμε για την συμμετοχή σας
λόγω των αυξημένων αναγκών σε αίμα

Ανακοίνωση για την έναρξη της κάλυψης όλων των εργαζομένων της υπηρεσίας, από Ιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας!!!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Αθήνα 28 Νοεμβρίου 2016 

Συνάδελφοι,

η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που απορρέουν από την ιδιαίτερη φύση της εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, προβλήματα που κυρίως δημιουργούνται από το είδος, τον τρόπο αλλά και το χρόνο της εργασίας του προσωπικού, ανακοινώνει την έναρξη της κάλυψης όλων των εργαζομένων της υπηρεσίας, από Ιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας. 

Διατηρούμε ισχυρή την πεποίθηση ότι: «Η προαγωγή της υγείας στο χώρο εργασίας είναι μία συντονισμένη προσπάθεια των εργοδοτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων στο εργασιακό περιβάλλον», σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διακήρυξης του Λουξεμβούργου για την προαγωγή της Υγείας στο χώρο εργασίας. 

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, αναγνωρίζοντας τα παραπάνω ως αυτονόητη υποχρέωσή της και ταυτόχρονα ως αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, προχωράει για πρώτη φορά στην οργάνωση της υπηρεσίας, με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν κάλυψη από Ιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται τόσο προς τους εργαζόμενους, όσο και της ποιότητας των υπρεσιών που παρέχονται από το ΕΚΑΒ προς τους ασθενείς.

Η επιτυχία όμως αυτής της προσπάθειας, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από την αποδοχή των υπηρεσιών αυτών από τους εργαζόμενους. Δεν θα έχει νόημα και αποτέλεσμα η εξασφάλιση της παροχής υπηρεσιών Υγιεινής και Ασφάλειας από τη Διοίκηση, χωρίς τη συμμετοχή των εργαζόμενων σε αυτές. 

Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ των εργαζόμενων και της Διοίκησης του ΕΚΑΒ, αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου η εν λόγω προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία και να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, επωφελεία της προαγωγής της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας. 

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, όπως πάντα, έχει «ανοικτές πόρτες» στη συνεργασία αυτή. 

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΚΑΒ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αναγκαιότητα ο σταθμός ΕΚΑΒ στην Μακρακώμη!!!


Ευτυχώς όλα εξελίσσονται ομαλά στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας όπου νοσηλεύεται από το βράδυ της Παρασκευής ένας 50χρονος μετά από τροχαίο στον δρόμο Μακρακώμης - Πλατυστόμου. Οι γιατροί διαβεβαιώνουν πως η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και δεν κινδυνεύει η ζωή του. Στην Μακρακώμη όμως οι κάτοικοι δεν έχουν ηρεμήσει , δηλώνουν ανήσυχοι και απροστάτευτοι σε θέματα υγείας.
Θυμίζουμε πως μετά το τροχαίο την Παρασκευή ο τραυματίας παρέμεινε αρκετή ώρα στην άσφαλτο μέχρι να έρθει ασθενοφόρο από την Λαμία αφού δεν υπήρχε οδηγός για το ΚΥ Μακρακώμης .
 Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του FM-1 ο δήμαρχος Μακρακώμης Θύμιος Παπαευθυμίου δήλωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία στο Κέντρο Υγείας Μακρακώμης ενός σταθμού του ΕΚΑΒ γιατί παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν.Σε ένα δήμο με περισσότερα από 800.0000 στρέμματα έκταση δύσκολο και χρονοβόρο είναι να εξυπηρετηθεί και από το κέντρο Υείας Μακρακώμης πόσο μάλλον από την Λαμία.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Τελικά αποτελέσματα εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπου εργαζομένων στο Υ.Σ. του ΕΚΑΒ!!!


Τα τελικά αποτελέσματα τις ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε στις 26.11.2016 για την ανάδειξη εκπροσώπου εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι τα ακόλουθα:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ (1162 ψήφοι)

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ (773 ψήφοι)

ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ (768 ψήφοι)

Βάση των τελικών αποτελεσμάτων εκλέγονται δύο εκπρόσωποι εργαζομένων, εκ των οποίων ένας από την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ και ένας από το ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν αναλυτικά των σύνολο των ψήφων των υποψηφίων.  

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΝΕΟ Δ. Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ 4ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΕΛΑΡΑΚΗΣ»!!!


Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 και μετά από τα αποτελέσματα ων εκλογών τα νέα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ης Περιφέρειας Κρήτης «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΕΛΑΡΑΚΗΣ» συναντήθηκαν και εξέλεξαν το νέο Δ.Σ. ως κάτωθι:
1. ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλογιαννάκης Νικόλαος
2. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξενικάκης Εμμανουήλ
3. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μαυραντωνάκης Κωνσταντίνος
4. ΤΑΜΙΑΣ: Μουτσάκης Κωνσταντίνος
5. ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Φετοκάκης Χαράλαμπος
6. ΜΕΛΟΣ: Πετράκης Σταύρος
7. ΜΕΛΟΣ: Ματθαιάκη Ευφροσύνη

Kαμία περικοπή στη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας!!!


Γραφείο Τύπου
Υπουργείου Υγείας
Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2016
Το Υπουργείο Υγείας μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ρητά ότι δε θα υπάρξει καμία περικοπή στη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τις κατηγορίες εργαζομένων που βάσει Νόμου το δικαιούνται. Ως εκ τούτου, συνεχίζεται κανονικά η καταβολή του για τους Διευθυντές και Τομεάρχες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας καθώς και για τους Νοσηλευτές που συμμετέχουν σε προγράμματα Νοσηλευτικών ειδικοτήτων.
Τέλος, η φήμη ότι επίκειται συνολική κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μετά τις 31/12/2017 είναι απολύτως ανυπόστατη. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρείται με στόχο να καλλιεργηθεί κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους, εξυπηρετεί μικροπολιτικές και αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας για τα Ασθενοφόρα που παρέλαβε το ΕΚΑΒ Λακωνίας!!!


Την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, το ΕΚΑΒ Λακωνίας παρέλαβε δυο καινούρια ασθενοφόρα οχήματα, με στόχο να ενισχυθεί η παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στο νομό.

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ ότι 20 ημέρες αργότερα ο χώρος παράδοσης των ασθενοφόρων υπήρξε το Διοικητήριο, αντί της έδρας του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Σπάρτης, όπου βρίσκονται τα δυο ασθενοφόρα ήδη από τις αρχές του μήνα. Το γεγονός πως η προμήθεια των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπως αντίστοιχα έγινε και σε άλλες Περιφέρειες, δεν δικαιολογεί την μετακίνηση των οχημάτων από τον χώρο του ΕΚΑΒ με σκοπό την πραγματοποίηση της παραπάνω εκδήλωσηςστο Διοικητήριο.

Επίσης, η επιλεκτική παρουσία προσκεκλημένων,δείχνει πρόθεση πολιτικής εκμετάλλευσης, πράγμα απαράδεκτο,  ενός τόσο σημαντικού γεγονότος για το σύστημα Δημόσιας Υγείας στον νομό.


Γραφείο Τύπου

ΝΕ Λακωνίας

 

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Σενάριο σεισμού στο Νοσοκομείο Άργους αντιμετώπισαν προσωπικό, Πυροσβεστική Υπηρεσία και ΕΚΑΒ!!!



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 η άσκηση ετοιμότητας στο Νοσοκομείο του Άργους 

Στα πλαίσια του πανελλαδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού και διαπίστωσης της ετοιμότητας του προσωπικού των Νοσοκομείων, στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης κρίσεων, καθώς επίσης και της βελτιστοποίησης της συνεργασίας με τους εμπλεκομένους φορείς και κυρίως το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν σχεδιασθεί από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και  υλοποιηνται και φέτος, Ασκήσεις Ετοιμότητας σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Η άσκηση στο Νοσοκομείο Άργους έγινε υπό την επίβλεψη κλιμακίου του ΕΚΕΠΥ, παρουσία του Διοικητή, κου Νικόλαου Π. Παπαευσταθίου και της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Αγγελικής Φλώκου.
Για την πραγματοποίηση της άσκησης συνεργάστηκαν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, η πυροσβεστική, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.






Με προσωπικό ασφαλείας νοσοκομεία και ΕΚΑΒ την Πέμπτη!!!


Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές, λόγω της συμμετοχής γιατρών και εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Για την κατάσταση στον χώρο της υγείας διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία, όπως αναφέρει, «παραμένει δραματική», με τα νοσοκομεία να βρίσκονται «σε οικονομική ασφυξία». 

Επίσης, κάνει λόγο για «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές», καθώς και για «επιταχυνόμενη συρρίκνωση, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας».

Ακόμη, η ΟΕΝΓΕ προγραμματίζει πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκεμβρίου, ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου, καθώς και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Συμμετοχή στην απεργία έχει δηλώσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ προγραμματίζει και παναττική στάση εργασίας στις 14 Δεκεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 15:00, και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10:00.



Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

«Η αλήθεια για το Ανθυγιεινό Επίδομα»!!!


Γράφαμε σε ανακοίνωσή μας  πριν από 3 εβδομάδες με τίτλο: «ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ;»
Τις τελευταίες μέρες στα Νοσοκομεία κυκλοφορούν «σενάρια»  για τη κατάργηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Με αφορμή από τη μια έγγραφο του ΓΛΚ - που βγήκε μετά από νέο ερώτημα από Νοσοκομείο (γιατί άραγε τώρα το ερώτημα;) - που λέει ότι «η άποψη της Υπηρεσίας είναι ότι δεν δικαιούνται το επίδομα η Διευθύντρια και οι Τομεάρχες λόγω του ότι ασκούν διοικητικό έργο, όπως και οι Νοσηλευτές που κάνουν ειδικότητα - γιατί δεν ασκούν νοσηλευτικό έργο!!!», και από την άλλη σχετική ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή κ. Γρηγοράκου «για τη κατάργηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος», η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), η ΠΑΣΟΝΟΠ, η ΕΝΕ, η ΠΑΣΥΝΟ, το ΠΑΜΕ και το ΜΕΤΑ, με ανακοινώσεις τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, με την επικείμενη ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Το Ανθυγιεινό Επίδομα είναι διασφαλισμένο – προφανώς - μέσα από το νόμο του  Μισθολογίου. Καλό  λοιπόν είναι, όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τη διασφάλισή του και τη συνέχισή του, καλό είναι να πάρουν πρωτοβουλίες για να πάρει ουσιαστικό νόημα  ή «ευθυγράμμιση του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή νομοθεσία», διεκδικώντας – μαζί με την ένταξη στα ΒΑΕ – όχι μόνο τη διατήρηση του αλλά και την επαναφορά του στο ύψος και στις προϋποθέσεις που δινόταν πριν το 2011.
Για την ανακοίνωσή μας αυτή δεχθήκαμε πλήθος επιθέσεων από όλες τις παραπάνω παρατάξεις (ιδιαίτερα τις «ταξικές» τρομάρα τους..) -  που συνέχισαν στο ίδιο μήκος κύματος - με ανακοινώσεις να διακηρύσσουν τη περικοπή στις κατηγορίες που ανέφερε το έγγραφο του ΓΛΚ και τη πρόθεση της Κυβέρνησης για ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ!!!

Η Αλήθεια είναι η παρακάτω ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:
«Το Υπουργείο Υγείας μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικώνδιαβεβαιώνει ρητά ότι δε θα υπάρξει καμία περικοπή στη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τις κατηγορίες εργαζομένων που βάσει Νόμου το δικαιούνται. Ως εκ τούτου, συνεχίζεται κανονικά η καταβολή του για τους Διευθυντές και Τομεάρχες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας καθώς και για τους Νοσηλευτές που συμμετέχουν σε προγράμματα Νοσηλευτικών ειδικοτήτων.
Τέλος, η φήμη ότι επίκειται συνολική κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μετά τις 31/12/2017 είναι απολύτως ανυπόστατη.
Οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρείται με στόχο να καλλιεργηθεί κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους, εξυπηρετεί μικροπολιτικές και αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες».

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για το ρόλο όσων για μικροκομματικές σκοπιμότητες συστηματικά παραπληροφορούν τους εργαζόμενους.


Υ.Γ: Άραγε η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ θα αναρτήσει στο site τη παραπάνω ανακοίνωση - ενημέρωση; Μάλλον όχι. Εκτός αν τους πει ναι η Φώφη και ο Κυριάκος. Περιμένουμε….

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρέδωσε δύο ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ Λακωνίας!!!


Παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ΕΚΑΒ Λακωνίας δύο υπερσύγχρονα οχήματα (van κλειστού τύπου) που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων. 
Η προμήθεια των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παράδοση των ασθενοφόρων έγινε από την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα παρουσία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Η. Στρατηγάκου, του Αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ κ. Μυλωνά, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Η. Κανελλάκη, του Διευθυντή ΕΚΑΒ Τρίπολης κ. Μπακόπουλου, του υπεύθυνου του ΕΚΑΒ Σπάρτης κ. Π. Σκιαδά και διασωστών του ΕΚΑΒ Λακωνίας. Σε δηλώσεις της η κ. Αδαμαντία Τζανετέα επισήμανε ότι προτεραιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του  Περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη, είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας. Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα είναι απαραίτητη όσο ποτέ η   δημιουργία υποδομών στη δημόσια υγεία, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας προς το κοινωνικό σύνολο όπως η προσθήκη των 19 κλινών στο Νοσοκομείο Σπάρτης αλλά και η προμήθεια ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ  από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2014-2020.



Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα: ΠΑΜΕ ΜΑΞΙΜΟΥ;!!!



« ΠΑΜΕ ΜΑΞΙΜΟΥ;»

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) με τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις που παίρνει, επιβεβαιώνει απόλυτα τις εκτιμήσεις μας, για συνειδητή επιλογή ένταξης των δράσεων και των κινητοποιήσεων του κλάδου, στην ατζέντα των σχεδιασμών και παρεμβάσεων των  πολιτικών τους φορέων (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ).  Τόσο η πυκνή αρθρογραφία «επί παντός επιστητού», όσο και τα «καραβάνια Υγείας» που πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια, είναι προφανές ότι δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του κινήματος, αλλά την αντιπολιτευτική προπαγάνδα Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ.


Η συνειδητή εμμονή της πλειοψηφίας να κινείται σε αυτές τις επιλογές, αντί να πάρει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του κινήματος, να πάρει μέτρα για τη συσπείρωση  των εργαζομένων στα Α΄θμια Σωματεία και να αναπτύξει αγώνες με στόχο την ανατροπή των Μνημονιακών Πολιτικών, έχει οδηγήσει στη πλήρη απαξίωση της Ομοσπονδίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, όπως αποδεικνύεται και από το μικρό αριθμό συμμετεχόντων (όπου σώνει τη παρτίδα η καταλυτική παρουσία δυνάμεων του ΚΚΕ. Αθήνα, συνταξιούχοι με τον Κουτσούμπα στην Πάτρα με τη παρουσία του Δημάρχου..)


Κορυφαίο δε δείγμα των πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων που ασκούνται από τη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) είναι η πρόσφατη απόφαση του Γ.Σ της ΠΟΕΔΗΝ, όπως αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση της 16/11/2016. Παρά τη κριτική που ασκήθηκε από τις άλλες παρατάξεις  για τη λειτουργία και τις δράσεις της Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία αποφάσισε να υπάρξει κινητοποίηση στις 14 Δεκέμβρη με 5ώρη στάση στην Αττική και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου!!!


Είναι δε χαρακτηριστική - μνημείο κομματικής χειραγώγησης και ιδιοτέλειας - η αιτιολόγηση της πρότασης: «Οι υπουργοί Υγείας είναι αναξιόπιστοι, δεν μπορούμε να μιλάμε μαζί τους  και πρέπει να μιλήσουμε μόνο με το Πρωθυπουργό!!».


Η απόφαση αυτή της πλειοψηφίας προκαλεί κάποια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

Μια συνάντηση με το Πρωθυπουργό είναι – πρέπει να είναι - η κορύφωση μεγάλων και παρατεταμένων χρονικά  κινητοποιήσεων, με χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους, με τη στήριξη ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών, και τα αρμόδια Υπουργεία να αδυνατούν να δώσουν απαντήσεις – στα δίκαια αιτήματα - λόγω των Μνημονικών πολιτικών  όπως είδαμε πρόσφατα ( Συνταξιούχοι, Αγρότες). Άραγε η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) πιστεύει ότι έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο μέτωπο Αγώνα με τα «Καραβάνια Υγείας» και την αμέριστη στήριξη των διαπλεκόμενων καναλιών και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, δεν έχουν δοθεί λύσεις από το αρμόδιο Υπουργείο και η μόνη διέξοδος είναι ο Πρωθυπουργός;

Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός, με το να δεχθεί να δει τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, να επιβεβαιώσει την άποψη της ΠΟΕΔΗΝ ότι «οι Υπουργοί Υγείας είναι αναξιόπιστοι!!», όταν ο ίδιος πριν λίγες μέρες στον ανασχηματισμό διατήρησε στο Υπουργείο Υγείας το ίδιο δίδυμο θεωρώντας το έργο τους απόλυτα επιτυχημένο; Και εάν δεν τους δει ο Πρωθυπουργός, στην επόμενη κινητοποίηση θα ξαναδούμε «τους αναξιόπιστους» Υπουργούς Υγείας ή από δω και πέρα μόνο το Πρωθυπουργό;

Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση της πλειοψηφίας – και ο χρόνος που επιλέγεται να υλοποιηθεί - δεν στοχεύει στο να υπάρξει η συνάντηση με το Πρωθυπουργό, αλλά για ένα ακόμη σόου μπροστά στα κανάλια, με προφανής πολιτικές σκοπιμότητες. Η απόφαση της δε να μην συζητά με το Υπουργείο, από τη μια αποδεικνύει τη πλήρη αδιαφορία για την επίλυση των αιτημάτων  του κλάδου, ενώ από την άλλη επιβεβαιώνει τη πλήρη ένταξη της ΠΟΕΔΗΝ στους αντικυβερνητικούς σχεδιασμούς που επεξεργάζονται τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. 


Καλούμε όλους τους εργαζόμενους , να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους και να αγωνιστούν για την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων του χώρου και τη δημιουργία ενός Μετώπου για την Υπεράσπιση των Δημόσιων Δομών Υγείας και την ανατροπή των Μνημονιακών Πολιτικών. Ιδιαίτερα όταν – μέσα στα Μνημόνια - οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους και τις δράσεις τους έχουν καταφέρει, το προηγούμενο διάστημα, να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στις ασκούμενες πολιτικές, προς όφελος των πολιτών και του ΕΣΥ. Η εγκατάλειψη των κατακτήσεων αυτών από τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και η ρητορική «ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα και τα πράγματα είναι χειρότερα», τα πολεμικά δελτία τύπου και τα καραγκιοζλίκια  με τα καραβάνια δείχνει που πραγματικά θέλει να οδηγήσει το κίνημα. Στην πλήρη απαξίωση του… Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας αφήνοντας  τη πλειοψηφία να πορεύεται στο κατήφορο που έχει πάρει..


Υ.Γ Η απόφαση να πάμε Μαξίμου τώρα, πάρθηκε από τους ίδιους ανθρώπους, που το 2010-15 όταν έκλεισαν 11 Νοσοκομεία, απολύθηκαν 3500 γιατροί της Α΄θμιας  και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1650 εργαζόμενοι, μειώθηκαν κατά 50% οι δαπάνες, δεν έγινε ούτε μία (1) πρόσληψη!!! και η Υγεία κατέρρευσε, ούτε που διανοήθηκαν να πάνε να δούνε το τότε Πρωθυπουργό. Ούτε στα τόσο χρόνια ποτέ η ΠΟΕΔΗΝ, ζήτησε συνάντηση ποτέ με το Πρωθυπουργό. Ενώ με ιδιαίτερη χαρά η πλειοψηφία θεωρούσε αξιόπιστους το Λοβέρδο, τον Άδωνι και το Βορίδη και επιζητούσε να συνομιλεί μαζί τους ,το Ξάνθο  και ο Πολλάκη τους θεωρεί «αναξιόπιστους» και τους βάζει στο περιθώριο. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του….

Μεγάλη επιτυχία των Δυνάμεων του Αυτόνομου Ριζοσπαστικού Μετώπου Αγώνα στις εκλογές των Υπηρεσιακών!!!


Δημόσιο: 1.865 προσλήψεις μονίμων σε ΟΑΣΑ, ΕΚΑΒ και υπουργεία!!!


Σε 1.865 ανέρχονται οι νέες θέσεις για μόνιμο προσωπικό που προβλέπεται να καλυφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στον ΟΑΣΑ, το ΕΚΑΒ, το Μουσείο Ακρόπολης και σε τρία υπουργεία.
Οι θέσεις αποτελούν «πόλο έλξης» για χιλιάδες άτομα που επιθυμούν να διεκδικήσουν μια θέση στον δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, οι ανάγκες είναι επιτακτικές και αφορούν προσωπικό όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης.
Οι διαγωνισμοί που σχεδιάζονται, σύμφωνα με το Έθνος, είναι οι ακόλουθοι:
  • Την πρόσληψη 800 νέων μονίμων υπαλλήλων στον ΟΑΣΑ ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, στις ειδικότητες: Οδηγών, Τεχνιτών και Ελεγκτών για τις ανάγκες λειτουργίας 500 νέων λεωφορείων. Επίσης, έχει ζητηθεί η κάλυψη 160 ακόμα θέσεων για ελεγκτές, οι οποίοι θα ενισχύσουν τους ελέγχους των εισιτηρίων σε λεωφορεία και τρόλεϊ που ήδη κινούνται. 
  • Νέο αίτημα για την έγκριση 632 θέσεων τακτικού προσωπικού όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών απέστειλε στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Δικαιοσύνης στο ΑΣΕΠ. Στο μεταξύ, στον προς έγκριση αριθμό ενδέχεται να προστεθούν 93 ακόμα θέσεις στην ειδικότητα ΠΕ Πληροφορικής από παλαιότερο αίτημα. 
  • Στην ανακοίνωση νέων προσλήψεων τακτικού πολιτικού προσωπικού στο υπουργείο ευθύνης του προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Οι θέσεις ανέρχονται σε 137, εκ των οποίων 21 στις υπηρεσίες του υπουργείου και 116 σε Οργανισμούς Λιμένων και άλλους εποπτευόμενους φορείς. 
  • Ενενήντα τρεις θέσεις στην ειδικότητα ΔΕ Διασωστών-Πληρωμάτων Ασθενοφόρων αορίστου χρόνου θα προκηρύξει το ΕΚΑΒ. Η προκήρυξη βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να εκδοθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες. 
  • Δώδεκα προσλήψεις θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα το Μουσείο Ακρόπολης. Το αίτημα μόλις έφθασε στο ΑΣΕΠ και αφορά υποψηφίους κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ στις ειδικότητες διοικητικών γραμματέων, φυλάκων και εξηγητών-φροντιστών. 
  • Εως τις 5 Δεκεμβρίου θα υποβάλλονται αιτήσεις για 98 ειδικευμένους ιατρούς σε ΜΕΘ, ΜΕΝΝ και ΜΕΘ Παίδων. Οι θέσεις αφορούν 36 νοσοκομεία σε Αττική και περιφέρεια και διάφορες ειδικότητες όπως Χειρουργική, Παθολογία, Αναισθησιολογία, Καρδιολογία, Ακτινοδιαγνωστική, Ορθοπεδική, Οφθαλμολογία, Πνευμονολογία.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Χανιά: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των τροχαίων!!!


Με αφορμή την καθιερωμένη από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου επιμνημόσυνη δέηση και θεία λειτουργία για τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, στο Πάρκο «Χρήστος Πολέντας» στη Νεραντζιά Βουκολιών. 
Μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας ακολούθησε εκδήλωση ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τα τροχαία ατυχήματα -την οποία συνδιοργάνωσαν οι Δήμοι του Νομού Χανίων μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης–Π.Ε. Χανιών και το Σύλλογο Αρωγής και αλληλεγγύης Θυμάτων τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος» - με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Κών/νο Ζορμπά, Γενικό Δ/ντη της ΟΑΚ. Πραγματοποιήθηκε επίσης επίδειξη απεγκλωβισμού θύματος τροχαίου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ Χανίων ενώ ακολούθησε πορεία μνήμης από μέλη του ΣΙΠΑΚ και ποδηλάτες-μαθητές του γυμνασίου και λυκείου Βουκολιών στους οποίους και απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα μετά την πορεία. 
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μέλη του χορευτικού αθλητικού συλλόγου "ΠΕΛΑΣΓΟΙ" ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο «οικοδεσπότης» Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος τόνισε ότι «ευχόμαστε το μνημείο που υπάρχει εδώ για τα θύματα της ασφάλτου και το μνημόσυνο που τελούμε στην μνήμη τους, να είναι μόνο για αυτούς που έχουν “φύγει” και όχι για άλλους νεκρούς στην άσφαλτο. Πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας, να αποκτήσουμε συνείδηση και κυκλοφοριακή παιδεία, όταν οδηγάμε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή μας και κυκλοφορούμε στο δρόμο».
«Με γνώμονα και προσανατολισμό μας τον άνθρωπο, επιδιώκουμε – πάντα σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς όπως ο Σύλλογος Αρωγής και αλληλεγγύης Θυμάτων τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος»  - τη δημιουργία αλλά και την αλλαγή στάσεων, όσον αφορά στην ασφαλή και υπεύθυνη συμπεριφορά στον δρόμο. Η έλλειψη εμπειρίας, η ανεπαρκής κρίση σε θέματα κυκλοφορίας, η τάση για επίδειξη και η μέθη είναι μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης δυστυχημάτων ιδιαίτερα στους νέους. Δεν θέλουμε λόγω μη χρήσης της ζώνης ασφαλείας ή του προστατευτικού κράνους να ξεκληρίζονται ολόκληρες οικογένειες κάθε χρόνο» κατέληξε ο κ. Μαλανδράκης.
Σημειώνεται τέλος ότι το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, η βουλευτής Χανίων Ε. Βαγιωνάκη, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης και οι αντιδήμαρχοι Πλατανιά Ι. Μαλακωνακης και Ν. Δασκαλάκης, οι αντιδήμαρχοι Χανιων Β. Περρακη και Ν. Αλεξανδράκης, ο αντιδήμαρχος Κισσάμου Β. Γλαμπεδάκης, ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου και πρόεδρος Αυτοκινητιστών Δ.Χ Ν. Χανίων Γ. Κουκουράκης, ο Γεν. Δ/ντης της Ο.Α.Κ Δρ. Κ. Ζορμπάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγής και αλληλεγγύης Θυμάτων τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος» κ.Στ. Πολέντας, ο περιφερειακός διοικητής πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Μαραγκακης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του Ερυθρού Σταυρού, οι Δ/ντες, εκπαιδευτικοί και μαθητές-τριες Γυμνασίου και Λυκείου Βουκολιών, η πρόεδρος της ένωσης γονέων Δήμου Χανίων Σ. Μαλανδράκη, ο τέως αερολιμενάρχης Χανίων Στ. Καστρινάκης, ο πρόεδρος του ΣΙΠΑΚ Ε. Κακούρης, κ.α.


Όταν ο Κικίλιας έλεγε ότι δεν πρέπει να δίνονται χρήματα στους φτωχούς για να μη γίνονται... τεμπέληδες!!! (βίντεο)

Επί τη ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων (με επίσημη,μάλιστα τελετή παράδοσής - παραλαβής!) από το νέο εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, θυμόμαστε μία όχι πολύ παλιά του δήλωση για τη στήριξη των αδυνάτων και τα «κομμουνιστικά κόμπλεξ» της αναδιανομής του πλούτου.


Η στήριξη των φτωχών στρωμάτων και η αναδιανομή του πλούτου είναι «μαρξιστικό κόμπλεξ που ποινικοποιεί το κέρδος. Οι φτωχοί έτσι δεν έχουν κίνητρο να συνεισφέρουν στην οικονομία»: Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είχε επαναλάβει το γνωστό νεοφιλελεύθερο κλισέ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Η στήριξη λοιπόν της πληττόμενης κοινωνίας και του φτωχοποιημένου κόσμου και η μίνιμουμ αναδιανομή, σύμφωνα με τον Β. Κικίλια, κάνει τους φτωχούς… αδρανείς και τεμπέληδες!!!


Η παραπάνω απόφανση είναι ενδεικτική της αντίληψης του ανθρώπου που ο Κυρ. Μητσοτάκης έχρισε εκπρόσωπο Τύπου στη σκιώδη του κυβέρνηση. Μια αντίληψη που προεξοφλεί πλήρη ισοπέδωση της κοινωνικής πλειοψηφίας (ήδη καθημαγμένης από τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών) σε περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει ξανά την κυβερνητική εξουσία. Προεξοφλεί επίσης την (αντ)επίθεση της ΝΔ και του κοινωνικοοικονομικού μπλοκ δυνάμεων που εκπροσωπεί στις δυνάμεις της εργασίας και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα στο όνομα της «παραγωγικότητας» και της καταπολέμησης της ανεργίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη, θατσερικού τύπου «ανάλυση» του Κυρ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με την οποία «όταν ερχόμαστε και λέμε ότι θέλουμε συντάξεις διότι ο παππούς στηρίζει το εγγόνι, είναι μια τεράστια στρέβλωση, ότι το εγγόνι πρέπει βασικά να υποστηρίζει τον παππού κι όχι ο παππούς το εγγόνι»...
Πέραν των... ασκήσεων θατσερισμού, ο Β. Κικίλιας, ακόμα πιο πρόσφατα, λίγο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, «πρόλαβε» να ρίξει (ακροδεξιό) λάδι στη Χίο, υιοθετώντας τη ρητορική και τις ανακρίβειες των ακροδεξιών του νησιού. Δικαιώνονται, ως εκ τούτου, όσοι χαρακτηρίζουν τη νέα ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη (και τη σκιώδη του κυβέρνηση) ως ένα «ιδανικό» μείγμα νεοφιλελεύθερων με σαμαρικής προέλευσης σκληρούς δεξιούς, στον αντίποδα του «φιλελεύθερου» και μετριοπαθούς προφίλ που είχε παλαιότερα καλλιεργήσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παραδίδονται αύριο δύο ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ Λακωνίας!!!

Αύριο Τρίτη 22 Νοεμβρίου και ώρα 11.00′ το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο διοικητήριο η παράδοση δύο ασθενοφόρων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ΕΚΑΒ Λακωνίας. 

Η προμήθεια των ασθενοφόρων εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές υποστήριξης ανθρώπινου δυναμικού του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοπόννησος 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.


Πρόκειται για οχήματα (βαν κλειστού τύπου) που πληρούν τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προτύπων, καθώς έχουν τη δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς πάσχοντος, και δυνητικά σε έκτακτες περιστάσεις μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών.


Χαλκιδική: Με ακάλυπτες βάρδιες και το χειμώνα το ΕΚΑΒ στην Κασσάνδρα!!!

Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις σε πληρώματα ασθενοφόρων. Με… δωρεές τα service των οχημάτων.


Το «παιχνίδι των πιθανοτήτων» σε ό,τι αφορά την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών από το ΕΚΑΒ, συνεχίζει να ισχύει και κατά τους χειμερινούς μήνες στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
Η περιοχή μπορεί να έχει «αδειάσει» από τους χιλιάδες τουρίστες του καλοκαιριού, ωστόσο όπως αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι με δυσκολία εξυπηρετείται ο μόνιμος πληθυσμός στο πρώτο «πόδι» του νομού, που δεν ξεπερνά τους 20.000 κατοίκους.
«Η αδυναμία κάλυψης των περιστατικών οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη διασωστών που επανδρώνουν τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Στην Κασσάνδρα αυτή τη στιγμή υπηρετούν 8 άτομα ενώ για να βγαίνουν πλήρως οι βάρδιες απαιτούνται τουλάχιστον 11 διασώστες»αναφέρει στο halkidikifocus.gr ο εκπρόσωπος και μέλος της προσωρινής διοίκησης του νεοσύστατου Σωματείου Προσωπικού Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαουρέλος.
33 κενές βάρδιες τον Οκτώβριο
Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που παραθέτουν οι συνδικαλιστές, είναι ανέφικτη η 24ωρη κάλυψη της Κασσάνδρας από το ΕΚΑΒ σε μηνιαία βάση.

Τον Οκτώβριο οι κενές βάρδιες ανήλθαν σε 33 ενώ για τον Νοέμβριο οι ακάλυπτες βάρδιες ξεπερνούν τις είκοσι.
«Μπορεί ο αριθμός των περιστατικών να είναι μικρότερος σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο, όμως τουλάχιστον ένα περιστατικό είναι αναπόφευκτο σε κάθε βάρδια» εξηγεί ο κ. Τσαουρέλος.
«Η χερσόνησος έχει τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητές της, όπως οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Για παράδειγμα το Παλιούρι απέχει από την έδρα του Κέντρου Υγείας της περιοχής τουλάχιστον 35 χιλιόμετρα» προσθέτει.
Ο ίδιος τονίζει και την ανάγκη της αμεσότητας για την παροχή πρώτων βοηθειών που σε πολλές περιπτώσεις είναι καθοριστικές για την υγεία και τη ζωή του ασθενούς.
«Ο χρόνος είναι πολύτιμος κυρίως στα βαριά περιστατικά όπως εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα και τραυματισμοί σε τροχαία ατυχήματα. Η καθυστέρηση άφιξης και ακόμη χειρότερα η απουσία ασθενοφόρου μπορεί να αποβεί μοιραία» τονίζει.
«Ψάχνουμε… ασθενοφόρο»
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει πλήρωμα για το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Κασσάνδρα, η περιοχή εξυπηρετείται από το κοντινότερο σημείο όπου βρίσκεται ασθενοφόρο και κατά κανόνα από τα Νέα Μουδανιά.
Πολλές φορές όμως, όταν το ασθενοφόρο των Νέων Μουδανιών βρίσκεται σε άλλο περιστατικό, για Κασσάνδρα μπορεί να ξεκινήσει ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου, διανύοντας μία πολύ μεγάλη απόσταση.

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των γιατρών του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρειας προκειμένου να διαχειριστούν τα περιστατικά όταν δεν υπάρχει ασθενοφόρο στην περιοχή. «Στις κενές βάρδιες, επικοινωνούμε με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και αναζητούμε λύση για τη διακομιδή του περιστατικού. Συνήθως ξεκινά ασθενοφόρο από τα Νέα Μουδανιά» αναφέρει στο halkidikifocus.gr η Διευθύντρια του Κ.Υ. Κασσάνδρειας Σοφία Δημοπούλου, η οποία από την πλευρά της υπογραμμίζει τις σοβαρές ανάγκες σε διασώστες.
Κωμικοτραγικές καταστάσεις
Τις ημέρες… αλλά και τις νύχτες που οι βάρδιες μένουν ακάλυπτες, το ασθενοφόρο σταθμεύει έξω από το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι της μονάδας να γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών. «Είναι εύλογο ένας πολίτης να αντιδρά έντονα όταν βλέπει το ασθενοφόρο να μην κινείται την ίδια στιγμή που κάποιος συνάνθρωπός μας έχει ανάγκη να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο» σημειώνει ο εκπρόσωπος του Σωματείου Προσωπικού Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος μάλιστα αποκαλύπτει ότι πολλές φορές το όχημα μεταφέρεται στο πίσω μέρος του κτιρίου του Κέντρου Υγείας για την αποφυγή ευτράπελων και λανθασμένων εντυπώσεων.
Με ελεημοσύνες… οι επισκευές
Για τη χερσόνησο της Κασσάνδρας υπάρχουν διαθέσιμα δύο ασθενοφόρα.Το πρώτο παρελήφθη από το υπουργείο Υγείας μέσω ΕΣΠΑ ενώ το δεύτερο αποτέλεσε δωρεά της συνταξιούχου εκπαιδευτικού Παναγιώτας Σταμπουλή.

«Οι ανάγκες συντήρησης των δύο οχημάτων είναι αυξημένες και δυστυχώς δεν υπάρχουν χρήματα για τις αναγκαίες εργασίες. Τουλάχιστον την τελευταία διετία συντηρούνται αποκλειστικά από χορηγίες ιδιωτών και τον Δήμο Κασσάνδρας» καταγγέλλει ο κ. Τσαουρέλος.
Όπως λέει χαρακτηριστικά, το δεύτερο ασθενοφόρο ουσιαστικά είναι παροπλισμένο εξαιτίας της έλλειψης πόρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν υπήρξαν γεγονότα… άνευ προηγουμένου. Όταν «κάηκε» η σειρήνα του ενός ασθενοφόρου αντικαταστάθηκε με χρήματα που συγκέντρωσαν επαγγελματίες της περιοχής ενώ σε άλλη περίπτωση δεν είχε πληρωθεί η οδική βοήθεια και απαιτήθηκε… αγώνας δρόμου ώστε να βρεθεί λύση.
Ζητήματα ασφάλειας των πληρωμάτων και των διακομιζόμενων ασθενών θέτει η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας.
«Πρόκειται για καταπονημένα οχήματα, αφού έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και πηγαίνουν στο συνεργείο για προγραμματισμένες εργασίες τουλάχιστον τέσσερις φορές στη διάρκεια του έτους. Η αδυναμία επισκευής, προγραμματισμένων service και αντικατάστασης των φθαρμένων ελαστικών τα καθιστούν μη ασφαλή για τους εργαζόμενους που τα χρησιμοποιούν καθημερινά» σημειώνει.
Η κ. Δημοπούλου διευκρινίζει ότι υπάρχει πρόθεση από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής –που έχει την ευθύνη για τα συγκεκριμένα ασθενοφόρα- προκειμένου να διευθετηθούν οι εν λόγω εκκρεμότητες, ωστόσο προκύπτουν εμπόδια αφενός λόγω της περιστολής των δαπανών από το αρμόδιο υπουργείο και αφετέρου εξαιτίας της γραφειοκρατίας.
Το ζήτημα των τραγικών ελλείψεων του ΕΚΑΒ στην Κασσάνδρα αναμένεται να φτάσει ακόμη και στον κυβερνητικό εταίρο και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται επαφές με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γερακίνα Μπισμπινά.