Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Σε ετοιμότητα το Σισμανόγλειο σε περίπτωση μεγάλου σεισμού!!!


Ένας μεγάλος σεισμός «πληγώνει» το λεκανοπέδιο Αττικής. Μεταξύ των «θυμάτων» του και το νοσοκομείο Σισμανόγλειο, που υπέστη κτιριακές ζημιές σε χειρουργεία, εργαστήρια και μαγειρεία. Ασθενείς είναι εγκλωβισμένοι σε χώρους ενός εκ των πνευμονολογικών τμημάτων το οποίο πρέπει να εκκενωθεί. Την προηγουμένη, το νοσοκομείο είχε γενική εφημερία και η πληρότητά του είναι σχεδόν 100%...

Αυτό είναι το βασικό σενάριο της άσκησης ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε χθες στο συγκρότημα Σισμανόγλειο-«Αμαλία Φλέμινγκ» και η οποία τα είχε όλα: στήσιμο σκηνών ως ιατρεία πρώτης διαλογής, απεγκλωβισμό παγιδευμένων, εντυπωσιακό «κατέβασμα» ασθενούς από τον τρίτο όροφο του κτιρίου και διακομιδή ασθενούς με φυματίωση υπό συνθήκες καραντίνας.


Η άσκηση ξεκίνησε στις 9 το πρωί –η ώρα του «σεισμού»– στο Σισμανόγλειο υπό τον συντονισμό του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκου Παπαευσταθίου και παρουσία του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασ. Καπέλιου: Mετά την πρώτη σεισμική δόνηση, ο διοικητής του νοσοκομείου, Εμμ. Κουταλάς, δίνει εντολή για άμεσο έλεγχο του κτιρίου και αναφορά των ζημιών. Με ένα μήνυμα SMS ενημερώνει τους διευθυντές των υπηρεσιών για συγκέντρωση εκτός του κτιρίου. Εκεί, δίνει τις οδηγίες: αποκατάσταση του ρεύματος, γρήγορες επισκευές όπου είναι εφικτό, και φυσικά μεταφορά με ασφάλεια των ασθενών του πνευμονολογικού τμήματος που έχει πληγεί είτε σε άλλα τμήματα (αυτό θα απαιτήσει την έκδοση εξιτηρίων) είτε στο Φέλμινγκ.


Στο νοσοκομείο έχουν καταφθάσει ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, μία ειδική μονάδα ιατρικής καταστροφών και κινητή μονάδα για τη διακομιδή λοιμωδών περιστατικών με φορείο αρνητικής πίεσης. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ στήνει μια σκηνή χωρητικότητας 10 φορείων, που θα χρησιμοποιηθεί ως πρόχειρο εξεταστήριο. Δέκα λεπτά μετά την κλήση τους καταφθάνουν και τρία οχήματα της Πυροσβεστικής, μεταξύ των οποίων ένα κλιμακοφόρο, με τη βοήθεια του οποίου πυροσβέστες ανεβαίνουν σε μπαλκόνι του τρίτου ορόφου όπου είναι παγιδευμένοι ασθενείς. Με τη βοήθεια σχοινιών, κατεβαίνει φορείο, συνοδεία διασώστη, στο οποίο έχει δεθεί με ασφάλεια ασθενής.




Η δράση μεταφέρεται στο «Αμαλία Φλέμινγκ». Το ρολόι «γυρίζει» στις 9 π.μ. Σκηνή-εξεταστήριο στήνεται στον προαύλιο χώρο. Το νοσοκομείο υποδέχεται και περιοίκους με προβλήματα υγείας από τον σεισμό και περιστατικά από το Σισμανόγλειο, μεταξύ των οποίων και ο ασθενής με φυματίωση που θα νοσηλευθεί σε θάλαμο απομόνωσης. Το Παίδων Πεντέλης αναλαμβάνει τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων που εκκρεμούν στο Σισμανόγλειο.

Εντοπισμός αδυναμιών

Σκοπός της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η ΕΜΑΚ και ο ΟΑΣΠ, ήταν η δοκιμή των επιχειρησιακών σχεδίων «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ» (σεισμός) και «ΠΕΡΣΕΑΣ» (έκτακτες ανάγκες). Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Παπαευσταθίου, «θέλουμε να δούμε στην πράξη ενδεχόμενες αδυναμίες στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών προκειμένου να διορθωθούν. Από τις αδυναμίες μας μαθαίνουνουμε και γινόμαστε καλύτεροι». Ηδη τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία Σπάρτης, Αργους, Ναυπλίου, Λαμίας και «Γεννηματά», ενώ για την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν στα νοσοκομεία «Παπανικολάου», Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσών και Σερρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου