Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Σε οξύ τόνο απαντά το υπουργείο Υγείας στη ΝΔ για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ!!!


Σε οξύ τόνο απαντά το υπουργείο Υγείας στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τον διαγωνισμό για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων που εκκρεμεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Χθες 20 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση για το θέμα και σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου την χαρακτηρίζει ως κακόγουστη διασκευή της ελληνικής ταινίας «Φωνάζει ο Κλέφτης». Και αφήνει να εννοηθεί ότι δια της ερώτησης οι βουλευτές της ΝΔ προασπίζονται συγκεκριμένα συμφέροντα.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 20 βουλευτές της ΝΔ ζητούσαν να ενημερωθούν από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, πότε προτίθεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό με σκοπό την αντικατάσταση ακατάλληλων οχημάτων του ΕΚΑΒ και ποιος είναι ο λόγος της τόσο μεγάλης χρονικά καθυστέρησης για την αντικατάσταση των εν λόγω ασθενοφόρων; 

Οι βουλευτές μάλιστα επικαλούνται και αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη στο θέμα, όπου στις αρχές του 2016 έδινε την υπόσχεση για άμεση εξαγγελία διαγωνισμού.

«Ένα χρόνο μετά, τα σε άθλια κατάσταση ασθενοφόρα παραμένουν στη θέση τους χωρίς άμεση πρόθεση αντικατάστασής τους, όπως φαίνεται. Όλη αυτή η κατάσταση έχει άμεσο αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, με το ενδεχόμενο ακόμα και να τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο, αφού τα ήδη υπάρχοντα ασθενοφόρα δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για χρήση λόγω της παλαιότητας τους», υπογραμμίζεται στην σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Σοβαρή υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο Κωμωδίας θέτει η Νέα Δημοκρατία

Το υπουργείο Υγείας σε οξύ τόνο απαντά πως η ΝΔ θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο Κωμωδίας με την κατάθεση ερώτησης 20 βουλευτών της για το στόλο των ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). 

«Η ερώτηση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κακόγουστη διασκευή της ελληνικής ταινίας 'Φωνάζει ο Κλέφτης'», σχολιάζει χαρακτηριστικά η πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους και υπενθυμίζει πως η ΝΔ είχε προκηρύξει διαγωνισμό προμήθειας ασθενοφόρων το 2007, «ο οποίος διαγωνισμός περιπλανιόταν ως άλλος Οδυσσέας για 10 περίπου χρόνια στα συρτάρια των αρμοδίων. Κι αν ο Οδυσσέας δεν 'εξώκειλε' στην Ανθεμόεσσα, μαγεμένος από τον ήχο των Σειρήνων, οι σειρήνες των νέων ασθενοφόρων δεν ηχούσαν, καθώς οι 'μνηστήρες' δεν τα έβρισκαν στη μοιρασιά των προικιών».

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορούσε στην προμήθεια 186 συνολικά ασθενοφόρων και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το πρώτο σκέλος που αφορούσε στην προμήθεια 90 ασθενοφόρων με αντίτιμο 48.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, «ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, το περασμένο φθινόπωρο και τα νέα ασθενοφόρα έχουν ήδη παραδοθεί στο σύνολό τους στις περιφέρειες για τις οποίες προορίζονταν». 

Και προσθέτει πως, το δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού, το οποίο αφορούσε στην προμήθεια 96 ασθενοφόρων ακυρώθηκε καθώς το αντίτιμο ήταν 63.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, ενώ οι προδιαγραφές ήταν ακριβώς ίδιες με αυτές του πρώτου σκέλους.

Ακόμα, το υπουργείο υποστηρίζει ότι σε διαδικασία έκδοσης έγκρισης σκοπιμότητας βρίσκεται νέος διαγωνισμός του ΕΚΑΒ, ο οποίος αφορά στην προμήθεια 233 ολοκαίνουριων ασθενοφόρων. «Ο αριθμός των οχημάτων που τελικά θα αγορασθούν εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των κατά τόπους Περιφερειών, καθώς και από την εξέλιξη των επαφών με γνωστό ίδρυμα για τη δωρεά 145 οχημάτων», συμπληρώνει.

Επίσης σύμφωνα στοιχεία που επικαλείται, από πέρυσι τον Οκτώβριο το ΕΚΑΒ έχει προμηθευθεί εκτός από τα 90 καινούρια ασθενοφόρα, 9 ασθενοφόρα με ελάχιστα χιλιόμετρα (1.000 – 9.000 χλμ.) από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 61 μεταχειρισμένα από Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Δήμους, 3 καινούρια από δωρεά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, 3 νέα από δωρεά της Ελβετικής Πρεσβείας, 1 καινούριο από δωρεά της Αυστριακής Πρεσβείας, 2 νέα μέσω δωρεάς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, 1 επίσης καινούριο από δωρεά του Δήμου Σικυωνιών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται δωρεά του Ιδρύματος Λεβέντη, η οποία αφορά σε 2 καίνουρια ασθενοφόρα.

«Το σύνολο λοιπόν ανέρχεται στα 404 ασθενοφόρα, 334 ολοκαίνουρια και 70 μεταχειρισμένα οχήματα. Καλό θα ήταν λοιπόν, οι 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση, να τη μετατρέψουν σε επίκαιρη ώστε να μην απαντηθεί γραπτώς, αλλά εντός της Βουλής. Να μην παραλείψουν βέβαια να προσκομίσουν και τα πεπραγμένα του ΕΚΑΒ για την ανανέωση του στόλου του, επί των δικών τους κυβερνήσεων, ώστε να μπορεί να γίνει και η σύγκριση», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Και αφήνει να εννοηθεί ότι δια της ερώτησης οι βουλευτές της ΝΔ προασπίζονται συγκεκριμένα συμφέροντα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου