Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Άρθρο - φωτιά του Guardian για το ΕΣΥ!!!


Περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.


Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία η βρετανική εφημερίδα Guardian.
“Τα ποσοστά θνησιμότητας ανεβαίνουν, οι απειλητικές για τη ζωή νοσοκομειακές λοιμώξεις αυξάνονται και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνουν το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, καθώς η λιτότητα στη χώρα πλήττει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες”, επισημαίνει στην εισαγωγή του σχετικού ρεπορτάζ ο συντάκτης.
Επικαλούμενος μαρτυρίες και δεδομένα, τονίζει πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χαοτική και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κατάρρευση της δημόσιας Υγείας.
“Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν”, σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες.
Ο συντάκτης του ρεπορτάζ αναφέρει ότι πρόσφατα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκαλύπτουν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με κατ' εκτίμηση 3.000 θανάτους που αποδίδονται σε αυτές.
Ο ρυθμός εμφάνισης, μάλιστα, ήταν σημαντικά υψηλότερος σε μονάδες εντατικής φροντίδας και θαλάμους νεογνών.
“Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα”, λέει ο κ. Γιαννάκος, αναφέροντας την περίπτωση μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της τον περασμένο μήνα μετά από μια επέμβαση ρουτίνας στο πόδι σε νοσοκομείο της Ζακύνθου:
“Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια”, αναφέρει.

Αντισηπτικό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί και οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως.
Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται πως κανένας άλλος τομέας δεν έχει επηρεαστεί τόσο έντονα από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.
Από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο (πάνω από 5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Δαπάνες

Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης ποσοστό 9,9%. Μάλιστα, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Υπάρχουν ελλείψεις ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα οι αξονικοί τομογράφοι να έχουν γίνει όλο ελαττωματικοί, ενώ βασικές εξετάσεις αίματος δεν γίνονται πλέον στα περισσότερα νοσοκομεία.
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον τομέα της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, ο συντάκτης του Guardian εκτιμά πως τα πράγματα μπορούν να πάνε μόνο χειρότερα...
Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012 και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου