Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΑΡΜΑ-ΕΚΑΒ: «Το vertigo της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και του συνοδοιπόρου τους (ΜΕΤΑ)..»!!!



«Το vertigo της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και του συνοδοιπόρου τους (ΜΕΤΑ)..»

Σε καθημερινή - σχεδόν - βάση, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και ο συνοδοιπόρος τους (ΜΕΤΑ) αναδεικνύουν και μια «πληγή» που αιμορραγεί στο σώμα του πολύπαθου Ε.Σ.Υ. 
Από τον Οκτώβρη του 2015 και μετά, όποιος παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ θα νοιώσει τρόμο και φόβο. 
Το Ε.Σ.Υ καταρρέει, δεν υπάρχουν υλικά, δεν υπάρχει προσωπικό με αποτέλεσμα, « να πεθαίνει κόσμος!!». 
Σε 400 περίπου σελίδες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ  για το Ε.Σ.Υ., από τότε μέχρι σήμερα, παρά μόνο «λοιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί…!!!».
Στο ίδιο κλίμα είναι και οι ανακοινώσεις για τις προσλήψεις που είναι σε εξέλιξη. «Άφαντες οι προσλήψεις, μην ψάχνεται στην Υγεία για προσλήψεις, φούμαρα και κοροϊδία κ.α.». 
Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Την περίοδο 2010-2015 ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ στα Νοσοκομεία από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. (η τελευταία ήταν η 7Κ/2009). 
Όχι επειδή απαγόρευε το Μνημόνιο (ο κανόνας ήταν 1/5) αλλά γιατί υπήρχε η πολιτική βούληση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. για τη συρρίκνωση και διάλυση του Ε.Σ.Υ. και τις Άθμιας. 
Γι' αυτό προχώρησαν στο κλείσιμο 11 Νοσοκομείων, προχώρησαν σε νέους Οργανισμούς καταργώντας 10.000 κλίνες, συγχωνεύοντας - καταργώντας 2.000 τμήματα και κλινικές, ενώ μειώθηκαν οι προϋπολογισμοί κατά 50%. 
Μείωσαν κατά 35% τους μισθούς των εργαζομένων στην Υγεία. 
Την ίδια περίοδο απέλυσαν 2.500 γιατρούς της Α'θμιας και έκλεισαν περίπου το 40% των δομών της. 
Μάλιστα σχεδίαζαν το κλείσιμο 50 Νοσοκομείων!!! (όπως είχε δηλώσει ο κ.Λοβέρδος «δεν μπορεί η Γερμανία να έχει 100 Νοσοκομεία και εμείς 150!!!» και την απόλυση 7.000 Υγειονομικών!!! μέσω της Αξιολόγησης.  
Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό - με την αύξηση ορίων και τη μείωση συντάξεων - οδήγησε μεγάλο αριθμό εργαζομένων να αποχωρήσουν από το σύστημα. 
Οι αποχωρήσεις αυτές σε συνδυασμό με τα διαχρονικά κενά που είχε το Ε.Σ.Υ. έκαναν τη κατάσταση εκρηκτική. Οι αποχωρήσεις ξεπέρασαν τις 15.000. 
Το κυρίαρχο μήνυμα όμως της ασκούμενης πολιτικής από ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. ήταν ότι η προσβασιμότητα στις Υπηρεσίες Υγείας έχει τιμή, τέλος στο ΔΩΡΕΑΝ. 
Έτσι μπήκε το 5 , για τους 3.000.000 ανασφάλιστους τα νοσήλια, όσοι δεν είχαν να πληρώσουν πήγαιναν στην Εφορία, πλήρωναν από τη τσέπη τους φάρμακα και εξετάσεις. 
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, πέρα από τους αγώνες των εργαζομένων για την ανατροπή τους, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο Κίνημα Αλληλεγγύης και στήριξης με τη δημιουργία  Κοινωνικών δομών (Ιατρείων, Φαρμακείων, Κουζίνα, Στέγαση κ.α.) που βοήθησαν σημαντικά να μείνει όρθια η Κοινωνία και οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη.
Απέναντι σε αυτή τη πραγματικότητα, το 2015 υπήρξε μια Κυβερνητική αλλαγή. 
Μια αλλαγή που στο χώρο της Υγείας προσπαθεί να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική. 
Μια πολιτική στα πλαίσια του Μνημονίου - τα Μνημόνια είναι εδώ, με δεσμεύσεις και προϋποθέσεις – που έβαλε άλλες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες. 
Ήταν συνειδητή ιδεολογική και πολιτική επιλογή η ενίσχυση και σταθεροποίηση του Συστήματος με ενίσχυση της χρηματοδότησης και του ανθρώπινου δυναμικού.
Τα πρώτα δείγματα μιας άλλης πολιτικής στην Υγεία άρχισαν να εφαρμόζονται. 
Η κατάργηση των 5 – πάγιο αίτημα του Κινήματος αντιμετωπίστηκε απαξιωτικά από τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. 
Το ίδιο και οι παρεμβάσεις στην ενίσχυση του συστήματος με χρηματοδότηση και προσωπικό. 
Η αύξηση κατά 300.000.000€ στο προϋπολογισμό, που έδωσε μια ανάσα στα Νοσοκομεία, για τη ΠΟΕΔΗΝ δεν υπήρξε ποτέ… 
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ σε νοσηλεία και σε φάρμακα – εμβληματικό διεκδικητικό αίτημα της προηγούμενης περιόδου - δεν υπάρχει ούτε σαν αναφορά στα κείμενα της ΠΟΕΔΗΝ.   
Το ίδιο και η προκήρυξη για τους 905 (4Κ & 5Κ του 2015) – και 189 για το ΕΚΑΒ - που έγινε στο τέλος του 2015 και μέχρι το καλοκαίρι του 2016 ήταν στα Νοσοκομεία.  
Μικρή, λίγη αλλά μετά από 7 χρόνια ήρθαν εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία!!!, δίνοντας μια μικρή βοήθεια. 
Ήδη των Αύγουστο του 2016 υπάρχει προκήρυξη 1.536 από το ΑΕΠ, όπου με κυλιόμενους πίνακες, 691 άτομα είναι σε πορεία διορισμού. Ενώ στις 30.12.2016 το ΑΣΕΠ έβγαλε μια νέα προκήρυξη με 1.666 άτομα (1.130 + κάποιοι του Αυγούστου), με συλλογή στοιχείων έως 06.02.2017, καθώς και μια προκήρυξη για 93 θέσεις για το ΕΚΑΒ. Σε αυτές  πρέπει να προστεθούν και περίπου 350 άτομα που θα γίνουν μέσω του Εργασίας (πολύτεκνοι κ.α.).
Τέλος ,σημαντική είναι η ενίσχυση για το διοικητικό προσωπικό – για πρώτη φορά μετά από προκήρυξη του 2005!!! - με 956 θέσεις από τη προκήρυξη του ΑΣΕΠ του 98 δικαιώνοντας τους επιτυχόντες, που 20 χρόνια τώρα πάλευαν για να δικαιωθούν και να διοριστούν, όπως προέβλεπε η προκήρυξη.
Αυτές είναι οι προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό που είτε έχουν διοριστεί ή είναι σε διαδικασία διορισμού. Μιλάμε συνολικά για περίπου 4500!!! μόνιμο προσωπικό έως τέλους του 2017.

Σημαντική είναι η ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό  και προσωπικό από το ΚΕΕΛΠΝΟ που ήδη υπηρετεί στα Νοσοκομεία.
Παρατάθηκαν μέχρι το Σεπτέμβρη του 2017 οι συμβάσεις 600 περίπου επικουρικών - με πολιτική ευθύνη, καθώς σχεδόν όλοι ξεπερνούσαν τα 2 χρόνια, διεκδικώντας πλέον, με μεγάλες πιθανότητες, την μονιμοποίηση τους . 
Προσλήφθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2016 άλλοι 585 επικουρικό προσωπικό, φτάνοντας τους υπηρετούντες σε 1.200 άτομα. Ενώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν προσληφθεί 200 Νοσηλευτές και 68 Γιατροί, ενώ αναμένονται άλλοι 200 Νοσηλευτές και 32 Γιατροί.
Τέλος σημαντική θα είναι η ενίσχυση του Συστήματος με τη προκήρυξη των 4.000 θέσεων για τη αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας. 
Ήδη ο ΟΑΕΔ εξέδωσε τους προσωρινούς πίνακες (3.150 θέσεις…) και πιθανόν μέχρι τέλος Φλεβάρη να είναι στα Νοσοκομεία (ελπίζουμε ο ΟΑΕΔ να μεριμνήσει και για τη κάλυψη των υπολοίπων 850 που δεν καλύφθηκαν..)
Όλες αυτές οι θέσεις – επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΑΕΔ - δίνουν ένα σύνολο άλλων 4.500!!! – που μπορεί να φτάσουν 5.600 εάν ολοκληρωθούν οι θέσεις του ΟΑΕΔ και του ΚΕΕΛΠΝΟ - που θα δουλεύουν  στα Νοσοκομεία όλο το 2017 και  έως αρχές του 2018.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, 4.500 μόνιμοι υπάλληλοι και περίπου 5.600 συμβασιούχοι και επικουρικοί θα ενισχύσουν τις δομές Υγείας και το ΕΚΑΒ μέσα στο 2017 (μάλιστα με ιδιαίτερη μέριμνα την ενίσχυση στα Κ.Υ. και τις μονάδες ΠΕΔΥ, καθώς και τις δομές ψυχικής Υγείας).
Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία για τις προσλήψεις - μόνιμες, συμβασιούχοι -  μέσω των φορέων – ΑΣΕΠ, Υπουργείο, ΟΑΕΔ - έχουν αναρτηθεί, έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται και δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει. 
Εκτός εάν είσαι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και ο συνοδοιπόρος τους (ΜΕΤΑ) και έχεις πάθει vertigo από τη κομματική εθελοτυφλία και την επιλογή σου να υποστηρίζεις ότι στην Υγεία η διετία 2015-2017 είναι χειρότερη-πολύ χειρότερη μάλιστα- από τα χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ!!! 
Να θεωρείς καλύτερο το ΜΗΔΕΝ (0) στις προσλήψεις το 2010 - 2015 από τις 3.500 μόνιμες προσλήψεις  του 2015 - 2017!!! 
Να προπαγανδίζεις - σαν ΠΟΕΔΗΝ - ότι οι προσλήψεις του ΟΑΕΔ θα είναι 500 και όταν είναι 4.000 να κλαις με μαύρο δάκρυ… 
Να κάνεις καραμέλα την υποχρηματοδότηση για το 2016 και με άρθρο σου να επιβεβαιώνεις ότι τελικά τα χρήματα ήταν ίδια με τα αυξημένα του 2015. 
Να αμφισβητείς – με αρθρογραφία - ότι θα γίνουν οι προκηρύξεις  και όταν γίνονται, να ψάχνεις με το «μπακαλοδεύτερο» όπου υπάρχουν διαφορές και να αγωνιάς (τρομάρα τους..) να μην χαθεί καμιά θέση…
Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και ο συνοδοιπόρος του(ΜΕΤΑ) θα συνεχίσουν με συνέπεια τη πολιτική της καταστροφολογίας και της κατάρρευσης του Ε.Σ.Υ., εγκλωβίζοντας την Ομοσπονδία και τους εργαζόμενους, στους κομματικούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ και της ΛΑΕ.
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζομε στο χώρο της Υγείας, στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία που θα ενισχύει και θα σταθεροποιεί το Ε.Σ.Υ., που θα υλοποιεί διεκδικήσεις  του Κινήματος και των πολιτών και θα αυξάνει την προσβασιμότητα των πολιτών στις δομές Υγείας, μέχρι τη συνολική ανατροπή των Μνημονιακών πολιτικών στην Υγεία. 
Τα Μνημόνια δεν είναι το μέλλον μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου