Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΕΚΑΒ Κέρκυρας: Παράπονα για υποστελέχωση και υποσχέσεις για ενίσχυση!!!


Τα προβλήματα υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Κέρκυρας ήρθαν για μα ακόμα φορά στο προσκήνιο με αφορμή την εκδήλωση κοπής πίτας που έγινε το πρωί της Τετάρτης.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία του αντιπρόεδρου του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ Μιλτιάδη Μυλωνά και του Διευθυντή της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ Βασίλη Παπαδιώτη.
Από πλευράς της διοίκησης εκφράστηκε συμπαράσταση   στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ και το προσωπικό του λόγω της υποστελέχωσης του Τομέα, ενώ, υπήρξαν δεσμεύσεις ότι μέσα στο 2017 θα έχουν επιλυθεί τα περισσότερα. Από την άλλη, έγινε λόγος για την εκπόνηση μελέτης η οποία θα αφορά τη δημιουργία Τομέα στη νότια Κέρκυρα πρωτίστως και αργότερα στο βορρά, καθώς επίσης και μελέτης για διακομιδή ασθενών με ελικόπτερο που θα έχει βάση του την ηπειρωτική Ελλάδα.
Γκρίνιες & παράπονα
Ωστόσο δεν έλειψαν οι γκρίνιες και τα παράπονα από τη μεριά του προσωπικού του ΕΚΑΒ , καθώς τονίστηκε ότι «κάθε χρόνο ακούν τις ίδιες υποσχέσεις και τίποτα δε γίνεται ειδικά στο θέμα της υποστελέχωσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές αλλά και οι ίδιοι να έχουν φτάσει στα όρια τους αφού το πρόγραμμα δε «βγαίνει».
Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ Κέρκυρας Σπύρος Πανδής στάθηκε στις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τη διοίκηση για επίλυση των προβλημάτων εντός του 2017.
«Θα υπάρξει ενίσχυση»
Ο Διευθυντής της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ συνεχάρη τους διασώστες της υπηρεσίας οι οποίοι κάνουν και θα κάνουν το καλύτερο, όπως ανέφερε, ενώ τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μυλωνάς ήρθαν να δουν από κοντά τα προβλήματα της υπηρεσίας.
«Η έλλειψη του προσωπικού είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή. Εχουμε έτοιμο το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Τομέα της Λευκίμμης εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου. Θα προσλάβουμε νέους διασώστες καθώς ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ μας διαβεβαίωσε ότι στη νέα προκήρυξη θα υπάρχουν άτομα για την Κέρκυρα. Επίσης ζητήσαμε και θέσεις γιατρών για το ΕΚΑΒ της Κέρκυρας.Εκείνο που θα λύσει το πρόβλημα του επείγοντος στα Ιόνια νησιά, είναι το επιχειρησιακό πρόγραμμα της κάλυψης τους με ένα ελικόπτερο τη νέα σεζόν. Ευελπιστούμε ότι θα γίνει το επιτυχημένο πείραμα που έγινε πέρσι στη Χαλκιδική με κάλυψη από ελικόπτερο της Πυροσβεστικής» τόνισε ο κ. Παπαδιώτης.
Όπως εκτίμησε, σημείο αναφοράς του ελικοπτέρου θα είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της Πάτρας. Αυτό θα μειώσει το νεκρό χρόνο στα επείγοντα περιστατικά και με τις αφίξεις του νέου προσωπικού θα υπάρξει μια ποιοτική αναβάθμιση της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ιατρικής.
«Δεν υπήρχε υγειονομικός χάρτης»
Από την πλευρά του ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι όταν ανέλαβε η τωρινή διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν υπήρχε υγειονομικός χάρτης σε όλη τη χώρα δηλαδή δεν υπήρχε γνώση ούτε για κέντρα υγείας, ούτε για τον αριθμό των ασθενοφόρων, ούτε πόσο προσωπικό ήταν διαθέσιμο σε διάφορους τομείς του κάθε γεωγραφικού τμήματος.
«Φτιάχνοντας αυτούς τους χάρτες και παίρνοντας τα στατιστικά των κλήσεων έπρεπε να προσδιορίσουμε ένα σχέδιο που θα ικανοποιούσε τις τοπικές κοινωνίες. Μελετάται ένα σχέδιο που θα προσπαθήσει να καλύψει όλα τα Ιόνια νησιά μέσω περιφερειακών αεροδρομίων. Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο αφού θα πρέπει να εμπλακούν κάποια υπουργεία», αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα διακομιδής ασθενούς με ελικόπτερο».
Συνεχίζοντας ο κ. Μυλωνάς πέρασε στο δεύτερο θέμα που αφορά τη δημιουργία Τομέων σε βόρειο και νότιο συγκρότημα του νησιού τίθεται το θέμα κατανομής προσωπικού τόσο βόρεια όσο και νότια. Ένας τομέας χρειάζεται δέκα με δώδεκα άτομα, όπου θα μπορούν να πραγματοποιούν 24ωρη κάλυψη καθώς και το περιθώριο της άδειας και του ρεπό των εργαζομένων.
«Αυτό για να γίνει πρέπει να σχετιστεί με τα περιστατικά που έχεις να αντιμετωπίσεις όπου τη θερινή περίοδο είναι αυξημένα, τη χειμερινή περίοδο όμως με τρία περιστατικά τη βδομάδα θα οδηγηθούμε στον πλεονασμό. Πρέπει να γίνει προσεκτικός σχεδιασμός με βάση τα ασθενοφόρα και πως ακριβώς θα στελεχωθεί ο Τομέας. Επίσης πρέπει να δοθεί βάρος και στο βόρειο μέρος του νησιού γι’ αυτό θα πρέπει να βρεθεί ενδιάμεσος τρόπος για το πώς θα πρέπει να το οργανώσουμε».
Αφού σημείωσε ότι το βασικό είναι ότι λύθηκε το πρόβλημα με τα ασθενοφόρα, καθώς η Κέρκυρα και η Ήπειρος πήραν καινούργια, έκανε λόγο για τα τέσσερα άτομα που προσελήφθησαν.

Η επόμενη αναφορά ήταν για το στεγαστικό και τη συνάντηση του με τον διοικητή του ΓΝΚ, υπάρχουν επίσης άλυτα θέματα και με το δήμο σχετικά με το κτιριακό. Το νησί είναι προτεραιότητα μας γιατί έχει αδικηθεί» όπως ανέφερε και πρόσθεσε: «Το σημαντικό είναι η στελέχωση αυτή τη στιγμή. Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να ενισχυθεί με ένα ή δύο άτομα ο Τομέας άμεσα ενώ για το καλοκαίρι να φέρουμε και άλλα άτομα τουλάχιστον τέσσερα μιας και έπρεπε να φύγει προσωπικό από άλλους τομείς της χώρας και κάλυπτε νησιά που είχαν αυξημένη τουριστική κίνηση. Αυτό που θα προσπαθήσουμε είναι να φέρουμε κατευθείαν άτομα να ενταχτούν χωρίς να μετακινηθούν από άλλα μέρη της Ελλάδας».
Κλείνοντας έκανε αναφορά των εργαζομένων, ενώ άφησε αιχμές για «γραφειοκρατικό σύστημα» του κράτους, θέλοντας έτσι να τονίσει την καθυστέρηση των προσλήψεων αλλά και των μετακινήσεων των εργαζομένων στον τομέα του ΕΚΑΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου