Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Κ. Καρακατσιανόπουλος, πρόεδρος ΕΚΑΒ: Το 2016 ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης του συστήματος δημόσιας υγείας!!!


Για σημαντικά ζητήματα αναβάθμισης του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, και το νότιο Αιγαίο ευρύτερα, βρέθηκε στο νησί ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κώστας Καρακατσιανόπουλος παραχωρώντας συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7.

Η παρουσία του προέδρου του ΕΚΑΒ στη Ρόδο αφορά στην επίσπευση των διαδικασιών για να γίνει η παραλαβή και να τεθεί σε λειτουργία το νέο κτήριο του ΕΚΑΒ. 
Πρόκειται για διαδικασίες υποδομής, τηλεπικοινωνιακές και τεχνικές,  που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, όπως εξηγεί Στο Κόκκινο Ρόδου, για να ενισχυθεί η Ρόδος και να γίνει το κέντρο του νότιου Αιγαίου αναλαμβάνοντας τις κλήσεις του 166 (σημ. αυτή τη στιγμή οι κλήσεις είναι σκόρπιες σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα). Παράλληλα, αύριο (2/3) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου μιας και ήδη υπάρχουν εξελίξεις στο αίτημα της συμπληρωματικής προμήθειας  ασθενοφόρων για το νότιο Αιγαίο.

Δώδεκα συν οκτώ οχήματα προς ενίσχυση της νησιωτικότητας στο Νότιο Αιγαίο
«Η προμήθεια αφορά σε 12 οχήματα: μία κινητή ιατρική μονάδα που θα τοποθετηθεί στη βάση των αεροδιακομιδών στη Σύρο –μια βάση που άρχισε τη λειτουργία της με μεγάλη επιτυχία εδώ και μερικούς μήνες-, δύο 4x4 οχήματα (ένα για τη Νάξο δεδομένου του γεωμορφικού/ορεινού αναγλύφου της και το άλλο για τη Ρόδο για να καλύψει την ορεινή περιοχή του Αττάβυρου) και εννέα οχήματα μικρού όγκου για νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα που έχουν χωροταξικές ιδιαιτερότητες. Αυτά τα 12 οχήματα έρχονται να προστεθούν στα άλλα 8 που ήδη κυκλοφορούν στην περιοχή και ανήκουν στην συνολική προμήθεια των 90 ασθενοφόρων. Είχαμε δώσει μια μεγάλη μάχη στα τέλη του 2015, σε μια δύσκολη περίοδο με ένα επιβληθέν μνημόνιο και δύσκολες γραφειοκρατικές συνθήκες με πολλές εμπλοκές, για να μπορέσουμε να πάρουμε τα 90 από τα 186. Με αυτά τα οχήματα θεωρώ ότι οι νησιώτες καλύπτονται ως ένα 90%.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το πρόγραμμα της 2ηςΔΥΠΕ (Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου) που με τη σειρά της θα ενισχύσει, με ασθενοφόρα μικρού όγκου, τα περιφερειακά ιατρεία και όπου δεν υπάρχουν επιχειρησιακές μονάδες του ΕΚΑΒ σε μικρά νησιά».

Προσλήψεις 
Με 4050 εργαζόμενους αυτή την περίοδο στο ΕΚΑΒ πανελλαδικά, ο κ. Καρακατσιανόπουλος σημειώνει ότι από το 2010 ως το 2016, κυρίως τα τέσσερα πρώτα χρόνια, αποχώρησαν 685 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης. «Από αυτούς οι 442 ήταν διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων που είναι η αιχμή του δόρατος. Όμως, κάθε δόρυ πρέπει να έχει και ένα κοντάρι που το υποστηρίζει, δηλαδή το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Από αυτούς, την ίδια περίοδο 2010-2016 αποχώρησαν 243 άτομα, ένας μεγάλος αριθμός που είχε αντανάκλαση και στη γενικότερη λειτουργία του ΕΚΑΒ.
Μαζικές προσλήψεις διασωστών είχαν να γίνουν πολύ πριν το 2010. Το 2016, μετά από την προκήρυξη διαγωνισμού, προσλήφθηκαν 186 άτομα ενώ ήδη αυτή τη στιγμή τρέχει ακόμα ένας διαγωνισμός για άλλα 100 άτομα και επίκειται τρίτος διαγωνισμός για 40 άτομα. Αθροιστικά, ο αριθμός υπερκαλύπτει τον αριθμό απωλειών σε διασώστες την περίοδο 2010-2014 και αντίστοιχα το 75% την περίοδο 2010-2016. Όσο αφορά σε προσλήψεις διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, είχαν να γίνουν από το 2004 και τώρα, άμεσα προχωράμε σε προσλήψεις 20 διοικητικών και προχωράμε».

Αεροδιακομιδές
«Η Ρόδος είναι η μία από τις τρεις βάσεις αεροδιακομιδών στην Ελλάδα. Μετά το 2006-7, που είχαν συμβεί τα τραγικά δυστυχήματα με τα τρία ελικόπτερα όπου χάθηκαν 14 άνθρωποι , το ΕΚΑΒ είχε μείνει με ένα στόλο μόνο τριών ελικοπτέρων. Το ένα είχε καθηλωθεί το 2008, το δεύτερο το 2012 και από τότε δεν είχε γίνει καμία ενέργεια να ξανασηκωθούν αυτά τα ελικόπτερα με εντολή να χρησιμοποιούνται ελικόπτερα κυρίως της πολεμικής αεροπορίας και, δευτερευόντως του λιμενικού, του πολεμικού ναυτικού κλπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η δαπάνη. Το τρίτο καθηλώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και αυτή τη στιγμή καταβάλλουμε προσπάθειες για την ολική επισκευή τους και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε –έστω ένα ή δυο εξ αυτών- να τα σηκώσουμε σύντομα στον αέρα».

Ο κ. Καρακατσιανόπουλος σχολίασε επίσης το ζήτημα των μεταθέσεων που θα πρέπει να μοιράζονται στις περιοχές «σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας»  και όχι με βάση τις συνδικαλιστικές, πολιτικές ή άλλες ανάγκες. Όσο αφορά στον «παλαιολιθικό», όπως τον χαρακτηρίζει, οργανισμό λειτουργίας του ΕΚΑΒ, τονίζει πως είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει και σύντομα ελπίζουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση».

Ρωτώντας τον για τις προτεραιότητες που μπήκαν όταν ανέλαβε τα ηνία στα τέλη του Αυγούστου 2015, απαντά ότι ο πρωταρχικός στόχος ήταν να στηριχθούν τα θεμέλια του συστήματος. «Σε ένα ετοιμόρροπο κτήριο, αυτό πρέπει να κοιτάξεις. Το 2016 ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης του συστήματος, πράγμα που επιτεύχθηκε σ’  όλο τον τομέα δημόσιας υγείας και το επόμενο βήμα είναι να φύγουμε μπροστά ενισχύοντας περαιτέρω τη δημόσια υγεία. Αυτό είναι το κεντρικό σημείο της δικής μας πολιτικής.
Η υγεία είναι ένας ενιαίος χώρος, το ΕΚΑΒ δεν είναι αυτόνομο, δεν έχει ο καθένας τα βιλαέτια του και τα φέουδά του. Είμαστε όλοι ένα κομμάτι ενός παζλ. Με συνέργειες και συνεργασίες πρέπει όλοι οι φορείς υγείας να εξυπηρετούν τον κοινό σκοπό που είναι η παροχή δωρεάν δημόσιας υγείας».


ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου