Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Γιατί βάση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στη Κέρκυρα!!!


Στη συζήτηση - πρόταση για την εγκατάσταση Στεφανιογράφου/Λειτουργία Αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο νησί, ο αγαπητός συμπατριώτης«Σταμάτης Δουμπός έγγραψε: Ήδη χθες (για πολλοστή φορά) κλήθηκε επειγόντως αεροπλάνο για να πάει στα Ιωάννινα γείτονά μου ,πού υπέστη έμφραγμα ...με ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης (λόγω χαμένου χρόνου) και είναι ακόμη στην εντατική !!!».
Μία αεροδιακομιδή με C-130 Hercules ή C-27 Spartan που στοιχίζει περίπου €30.000 την ώρα. Ο ασθενής περιμένει στη Κέρκυρα τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να έρθει το πτητικό μέσο από την 112ΠΜ της Ελευσίνας, και τουλάχιστον άλλη μια ώρα μέχρι να φτάσει Γιάννενα με ότι συνεπάγεται για τη ζωή του η καθυστέρηση αυτή των δύο ωρών.
Επιστροφή αεροσκάφους στην Ελευσίνα περίπου συνολική διάρκεια πτήσεως 3 ώρες, συνολικό κόστος 70-80.000 ευρώ. Με 5 τέτοια περιστατικά σε ένα χρόνο έχει βγει το κόστος της αγοράς του στεφανιογράφου.
Αν αθροίσουμε και τα περίπου 150 περιστατικά ετησίως που διακομίζονται με ασθενοφόρα στα Ιωάννινα (όπως μου είπε σε συζήτηση ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Φ. Κακκαβίτσας) μόνο για στεφανιογραφίες, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει αδρά (τα ασφαλιστικά ταμεία) τις διακομιδές από τα δικά μας λεφτά.
Το κόστος χρήσης ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ είναι πολύ μικρότερο και ανέρχεται περίπου στα €5.000/ωρα. (Παράδειγμα αερομεταφορά με ιδιωτική εταιρεία Ρόδος-Αθήνα κοστίζει 6.000 ευρώ).
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Βάση ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στη Διεθνές Αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» της Κέρκυρας, για τους εξής λόγους.
1. Διαθέτει τις αναγκαία υποδομή ως Χαρακτηρισμένο από τον ICAO σε Διεθνές.
2. Το καλοκαίρι υπάρχει κλιμάκιο της ΜΑΕΔΥ που εξυπηρετεί τα δύο PZL που χρησιμοποιούνται για πυρόσβεση, το οποίο κλιμάκιο μπορεί να διαμένει όλο το χρόνο ώστε να εξυπηρετεί και τα ελικόπτερα.
Ως προς τη χρήση του ελικοπτέρου:
Με βάση το Α/Δ της Κέρκυρας η απόσταση με τα Ιωάννινα για επείγον περιστατικό που χρήζει μεταφορά στα Ιωάννινα είναι μόλις 90 χιλιόμετρα που με τα ελικόπτερα ΑΒ 109 του ΕΚΑΒ διανύεται σε μισή μόλις ώρα. (κόκκινη γραμμή) με το κόστος μιας επείγουσας αερομεταφοράς στα Ιωάννινα να πέφτει στα 5.000 ευρώ (με Ιδιωτικά κριτήρια).
Ένα παράδειγμα : Περιστατικό στους Παξούς που χρήζει μεταφορά για Ιωάννινα, έχουμε Κέρκυρα-Παξοί 50 χιλ. δηλαδή σε 15 λεπτά το ελικόπτερο έχει φτάσει, επιβιβάζεται το περιστατικό και Παξοί Ιωάννινα περίπου 80 χιλ, δηλαδή μισή ώρα.
Σε 1 ώρα το περιστατικό εισάγεται σε Νοσοκομείο.
Σημειώστε ότι το ελικόπτερο προσγειώνεται παντού και τα μεγάλα νοσοκομεία διαθέτουν Ελικοδρόμια (άρα στα Γιάννενα δεν χρειάζεται και μεταφορά του ασθενούς από το Α/δ στο Νοσοκομείο όπως γίνεται με τα αεροσκάφη.
Επίσης το ελικόπτερο μπορεί να επεμβαίνει άμεσα σε 20 λεπτά το πολύ στην Ιόνια αλλά και Εγνατία οδό.
Μία άλλη χρήση του Ελικοπτέρου είναι η SAR μιας και μπορεί άνετα να καλύψει την ευρύτερη περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης του Ιονίου/Αδριατικής.
Η επιλογή Άκτιο για μας τους Κερκυραίους μόνο καθυστέρηση στην άμεση επέμβαση και διακινδύνευση της ζωής του ασθενούς μπορεί να επιφέρει αφού οι διακομιδές από την περιοχή της Ηπείρου προς τριτοβάθμια φροντίδα υγείας γίνεται εύκολα με ασθενοφόρο όχημα.
Το ελικόπτερο χρειάζεται εκεί που υπάρχει το πρόβλημα όχι εκεί που μας βολεύει... ας το σκεφτούν αυτό οι αρμόδιοι που λαβαίνουν τις αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου