Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Θέλουν να βάλουν απινιδωτές στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου!!!


Ημέρες πριν από την …κατάρρευση του αδικοχαμένου δικηγόρου Γιώργου Τζατζαράκη στο Δικαστικό Μέγαρο, επεισόδιο που απέβη μοιραίο για τη ζωή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, από κοινού με την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου  Ηρακλείου είχαν  κινήσει τις διαδικασίες ώστε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Κρήτης να εκπαιδευτούν δικηγόροι  και δικαστικοί υπάλληλοι στην παροχή πρώτων βοηθειών. 
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά»  το προσεχές χρονικό διάστημα, υπήρχε σκέψη για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με ασφάλεια και ο απινιδωτής που διαθέτει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου εδώ και περίπου μία δεκαετία από δωρεά ιδιώτη.
Από  την πρώτη στιγμή η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου απευθύνθηκε σε ειδικούς σχετικά με τη χρήση του και την απαιτούμενη εκπαίδευση  ως προς τον χειρισμό του σε έκτακτα περιστατικά. Ωστόσο, όπως μας ενημέρωσαν, οι ειδικοί τότε ήταν αποτρεπτικοί,  υπό το σκεπτικό ότι η χρήση ενός απινιδωτή απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο  θα έχει τις γνώσεις να κάνει και τη σωστή διάγνωση στον ασθενή. Εκφράστηκαν δηλαδή ανησυχίες μήπως μέσα στην καλή τους πρόθεση να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον συνάνθρωπό μας, του προξενήσουν μεγαλύτερη ζημιά εάν το επεισόδιο δεν είναι καρδιολογικής φύσης.
Σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο υπάρχουν εργαζόμενοι αλλά και αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσίες, οι οποίοι διαθέτουν πιστοποίηση στην χρήση απινιδωτή και είναι εκπαιδευμένοι στην παροχή πρώτων βοηθειών.
Ο πρόωρος χαμός του συναδέλφου τους έχει συγκλονίσει όλους τους δικηγόρους και το κλίμα στα δικαστήρια Ηρακλείου παραμένει βαρύ. Πέραν από τα προβλήματα υγείας, διαγνωσμένα ή μη, όλοι ανεξαιρέτως, δικηγόροι, υπάλληλοι, δικαστές, εισαγγελείς και πολίτες,  καλούνται να «παλέψουν» με το άγχος της καθημερινότητας, τον μεγάλο φόρτο εργασίας, τις αυξημένες υποχρεώσεις, τα προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα. Πριν από το μοιραίο περιστατικό με τον 58χρονο δικηγόρο, είχαν προηγηθεί δύο ακόμα επεισόδια, τα οποία ευτυχώς  εξελίχθηκαν ομαλά.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης, σε συνεργασία με την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, Ευγενία Τσιώρα, βρίσκονται σε επαφή με το ΕΚΑΒ για να προχωρήσει άμεσα το θέμα της εκπαίδευσης των ενδιαφερομένων στην παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ θα επανεξεταστεί και το θέμα της χρήσης του απινιδωτή, εφόσον οι ειδικοί κρίνουν ότι με την κατάρτιση που θα λάβουν, θα είναι σε θέση οι πιστοποιημένοι να τον χρησιμοποιούν με ασφάλεια στους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου