Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Πόρισμα φωτιά για παρατυπίες στο ΕΚΕΠΥ!!! Οι Γιατροί του ΕΚΑΒ έπαιρναν δυο μισθούς (ΕΚΑΒ - ΚΕΕΛΠΝΟ)!!! Όλες οι λεπτομέρειες!!!


Ένα «mini ΚΕΕΛΠΝΟ» με προσλήψεις από το «παράθυρο» φαίνεται ότι είχε στηθεί επί σειρά ετών στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).


Όπως προκύπτει από πόρισμα των ελεγκτών του υπουργείου Υγείας που έφερε στο φως της δημοσιότητας κατ’ αποκλειστικότητα το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής το ΕΚΕΠΥ αν και δημιουργήθηκε για να συντονίζει τις υπηρεσίες υγείας και τα νοσοκομεία, φαίνεται ότι στην πορεία άλλαξε ρότα.
Έτσι μεταλλάχτηκε σε ένα «παραμάγαζο» ρουσφετιού, από όπου γίνονταν προσλήψεις ιδιωτών από το παράθυρο χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά και χωρίς να προβλέπεται από σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ενώ διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι είχαν γίνει τοποθετήσεις συγγενών (πατέρας και κόρη, αδερφός και αδερφή) και δίνονταν ακόμη και διπλοί μισθοί από δύο φορείς του δημοσίου.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΕΘΝΟΣ της Κυριακής τα συμπεράσματα προκύπτουν έπειτα από ενδελεχή έλεγχο που έγινε από το Σώμα των ελεγκτών για το διάστημα 2012-2015, ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο 2012.
Να σημειωθεί πως παρότι οι φημολογίες για «πάρτι» προσλήψεων στο ΕΚΕΠΥ υπήρχαν εδώ χρόνια, είναι η πρώτη φορά που διενεργήθηκε έλεγχος με εντολή του Γενικού Επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ Σταύρου Ευαγγελάτου.
Γι αυτό και οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ ξεσκόνισαν όλες τις προσλήψεις και τις αμοιβές των εργαζομένων στο ΕΚΕΠΥ, οι οποίες να σημειωθεί ότι προέρχονταν από τα ταμεία του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ειδικότερα όπως αναφέρει το πόρισμα που δημοσιοποίησε το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής για το 2012, συνολικά όλη τη χρονιά απασχολήθηκαν στο ΕΚΕΠΥ επιπλέον 136 άτομα ιατρικό και διοικητικό προσωπικό. Μάλιστα μέσα σε αυτούς ήταν και 30 άτομα διοικητικό προσωπικό που ήταν ιδιώτες, παρότι δεν προβλέπονταν οι προσλήψεις τους από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα: «Μεταξύ των απασχολούμενων ατόμων στο πρόγραμμα ετοιμότητας του ΕΚΕΠΥ το 2012 ήταν και ιδιώτες ως διοικητικό προσωπικό, τριάντα (30) τον αριθμό, κατηγορία απασχολούμενων που δεν προβλέπεται στις αναφερθείσες ΚΥΑ (σ.σ.: Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις) περί έγκρισης απασχόλησης τρίτων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. […] Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι απασχολούμενοι ιδιώτες ως διοικητικό προσωπικό στο πρόγραμμα ΕΚΕΠΥ 2012 έλαβαν υψηλότερη αποζημίωση από απασχολούμενους ιατρούς στο πρόγραμμα ετοιμότητας ΕΚΕΠΥ 2012».
Και λοιποί συγγενείς…
Και βέβαια μέσα στη διαδικασία των ρουσφετολογικών προσλήψεων δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι συγγενείς, αφού όπως φαίνεται από το πολυσέλιδο πόρισμα, βάση του δημοσιεύματος του ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ολόκληρες οικογένειες διαβιούσαν από το ΕΚΕΠΥ. Οι ελεγκτές τονίζουν εμφατικά στο πόρισμά τους: «Στο πρόγραμμα ετοιμότητας ΕΚΕΠΥ 2012 απασχολήθηκαν πρόσωπα με συγγενική σχέση (π.χ. πατέρας και υιός, αδερφός και αδερφή). Ορισμένοι απασχολούμενοι που είχαν μεταξύ τους συγγενική σχέση ήταν και συνδικαιούχοι στον τραπεζικό λογαριασμό που κατατίθονταν τα ποσά των αποζημιώσεων».


Παράλληλα σε ορισμένους γιατρούς που «δανείζονταν» από το ΕΚΑΒ για να εκτελούν εφημερίες στο ΕΚΕΠΥ, δίνονταν δύο μισθοί από φορείς του δημοσίου.
«Γιατροί του ΕΚΑΒ αμείβονταν από δύο φορείς (ΕΚΑΒ, ΚΕΕΛΠΝΟ) για εφημερίες που εκτελούσαν αποκλειστικά στο πρόγραμμα ετοιμότητας ΕΚΕΠΥ 2012».
Εκτός των άλλων η… προχειρότητα της διαδικασίας προκαλεί εύλογα ερωτηματικά αφού διαπιστώνεται από το ΣΕΥΥΠ ότι ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ διαβίβαζε στο ΕΚΑΒ ανυπόγραφες λίστες με τα ονόματα των γιατρών ώστε να πληρωθούν, ενώ ταυτόχρονα συνέτασσε και το αντίστοιχο έγγραφο ώστε να πληρωθούν για δεύτερη φορά και μέσα από τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ένας Διοικητής με υπερεξουσίες
Αίσθηση φαίνεται ότι προκάλεσε και στους ίδιους τους ελεγκτές το γεγονός ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ που πλήρωνε για τις προσλήψεις αυτές, επέρριψε τις ευθύνες για την επιλογή του προσωπικού στη Διοίκηση του ΕΚΕΠΥ.
Με βάση την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητώνόπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ο Διοικητής ήταν ο υπεύθυνος να επιλέγει το προσωπικό, να εξετάζει τα πιστοποιητικά και να φροντίζει ώστε να πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Άλλωστε όπως αναφέρεται, ο ίδιος ήταν αυτός που προωθούσε τις σχετικές λίστες στο ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα για τους μισθούς.
Γι αυτό και οι ελεγκτές συμπεραίνουν ότι είχαν δοθεί υπερεξουσίες στον πρόσωπο του Διοικητή του ΕΚΕΠΥ. «Συγκεντρώθηκαν πολλές αρμοδιότητες σε ένα μονοπρόσωπο όργανο, ήτοι το πρόσωπο οι οποίες όπως αναφέρονται σε αποφάσεις του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε έγγραφα του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ είναι οι παρακάτω:
-Ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ επέλεγε το προσωπικό για το πρόγραμμα ετοιμότητας 2012 (εγγραφα ΚΕΕΛΠΝΟ)
-Ο Διοικητής ήλεγχε τις παρουσίες του προσωπικού χωρίς τήρηση παρουσιολογίων (έγγραφα ΕΚΕΠΥ)
-Ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ εξουσιοδοτήθηκε από το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ να ελέγχει τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ιατρών στο πρόγραμμα ετοιμότητας του ΕΚΕΠΥ (απόφαση του ΔΣ ΚΕΕΛΠΝΟ).
-Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ εξουσιοδοτήθηκε από το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ να υποβάλλει στο ΚΕΕΛΠΝΟ δικαιολογητικά για την πληρωμή των αποζημιώσεων».
Αμοιβές χωρίς …παρουσία
Χωρίς …φειδώ φαίνεται ότι πληρώνονταν όμως και οι εφημερίες αλλά και οι ώρες εργασίας, καθώς όπως προκύπτει από το πόρισμα δεν τηρούνταν ούτε προγράμματα εφημεριών αλλά ούτε καν παρουσιολόγια όσων είχαν προσληφθεί από το …παράθυρο. Αποτέλεσμα είναι να παραμένει άγνωστο εάν πραγματοποιήθηκαν οι εφημερίες και οι επιπλέον ώρες εργασίας που χρεώθηκαν τελικά στα κρατικά ταμεία. Το μόνο βέβαιον είναι ότι πληρώθηκαν.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελεγκτές με δυσκολία έκαναν την έρευνά τους αφού δεν τους παραδίδονταν καν τα απαιτούμενα έγγραφα για τον έλεγχο.
Σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Δε μας χορηγήθηκαν παρουσιολόγια, εκτυπώσεις ηλεκτρονικής εισόδου με κάρτα και προγράμματα εφημεριών των απασχολούμενων στο πρόγραμμα ετοιμότητας ΕΚΕΠΥ 2012 διότι σύμφωνα με έγγραφο του ΕΚΕΠΥ δεν τηρούνταν παρουσιολόγιο και τα προγράμματα εφημεριών του 2012 του ιατρικού προσωπικού δεν υπάρχουν πλέον και τα προγράμματα εφημεριών του διοικητικού προσωπικού δεν φυλάσσονται σε αρχείο».
Άγνωστοι… εργαζόμενοι
Στο «πάρτι» προσλήψεων που έγινε στο ΕΚΕΠΥ με τη συμβολή και τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται πάντως πως χάθηκε και ο …λογαριασμός, καθώς κατά την έρευνα των ελεγκτών οι αρμόδιοι δεν μπορούσαν ούτε τη λίστα με τα άτομα που είχαν προσληφθεί να παραδώσουν. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τα ονόματα των εργαζομένων είχαν γραφεί και λάθος. «Επειδή δεν υπήρχε αρχείο με τηρούμενους φακέλους με τα πλήρη στοιχεία των απασχολούμενων στο πρόγραμμα ετοιμότητας 2012, δε μας δόθηκαν στοιχεία για τους απασχολούμενους ιδιώτες ως διοικητικό προσωπικό και ιδιώτες γιατρούς στο πρόγραμμα ετοιμότητας ΕΚΕΠΥ 2012».
Να σημειωθεί ότι το πόρισμα που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017 βάση του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος  του ΕΘΝΟΣ της Κυριακής  βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και το οποίο αποτέλεσε ένα βασικό έναυσμα για να μελετηθούν λεπτομερώς αλλαγές σε μεγάλους φορείς του τομέα της υγείας αλλά και για να γίνουν συγχωνεύσεις εποπτευόμενων οργανισμών του υπουργείου.
Έτσι στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του ΕΚΕΠΥ αλλά και ο ρόλος του αφού πρώτα βέβαια προηγηθεί η πλήρης ανασυγκρότηση του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως είχε αποκαλύψει το ΕΘΝΟΣ στις 13 Οκτωβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου