Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Επίσκεψη του Προέδρου Κ.Καρακατσιανόπουλου, στο δοκιμαζόμενο από τον χιονιά ΕΚΑΒ Κύμης!!!Επίσκεψη στον τομέα Κύμης πραγματοποίησε σήμερα 15.01.2017 η Διοίκηση του ΕΚΑΒ και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος κ. Κώστας Καρακατσιανόπουλος μαζί με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας για ένα και μοναδικό λόγο, να σφίξουν το χέρι και να ευχαριστήσουν για την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, του Νοσοκομείου Κύμης και η Πυροσβεστική Κύμης, όπου και επισκέφτηκαν. Γενική Επιθεωρήτρια: Υπάλληλοι του υπ. Υγείας έπαιρναν αναρρωτικές και ταξίδευαν στο Βερολίνο με τα έξοδα πληρωμένα από τη Novartis!!!

Χωρίς την άδεια του ΕΟΦ και παίρνοντας αναρρωτικές ταξίδεψαν στο Βερολίνο το 2012 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας που μετείχαν σε επιτροπές τιμολόγησης φαρμάκων, με τα έξοδα πληρωμένα από τη Novartis και άλλες φαρμακευτικές, είπε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. Τα ονόματά τους ήταν γνωστά στην ηγεσία του υπουργείου και τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Σαλμά.


Η Μαρία Παπασπύρου πήρε θέση για το περιεχόμενο των πορισμάτων, που χτες μιλώντας Στο Κόκκινο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ.Σαλμάς της ΝΔ το χαρακτήρισε «συγκαλυπτικό».
Το επίμαχο συνέδριο στο Βερολίνο το 2012 «είχε διοργανωθεί από ιδιωτικές εταιρείες και τη χρηματοδότηση την έκαναν φαρμακευτικές, μεταξύ τους και η Novartis. Για να κάνουν κάτι τέτοιο, πρέπει να πάρουν έγκριση από τον ΕΟΦ, κάτι που όπως διαπιστώθηκε μετά δεν είχε γίνει», είπε η κ.Παπασπύρου. «Επίσης, συμμετείχαν υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας που εισηγούντο κρίσιμα θέματα που αφορούσαν την φαρμακευτική δαπάνη της χώρας», προσέθεσε.
«Το πόρισμα που βγήκε δεν "τελείωσε" το θέμα, ήταν ένα συνέδριο σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ... το στείλαμε στον υπουργό Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για να διερευνηθούν αυτά που αναφέρονταν, να αναζητηθούν ευθύνες αυτών που συμμετείχαν χωρίς νόμιμο τρόπο», όπως είπε.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «πολλοί από αυτούς δεν είχαν πάει στο συνέδριο κανονικά, αλλά είχαν πάρει άδειες, αναρρωτικές κτλ., δεν είχαν πάει με νόμιμο τρόπο».
«Ζητούσαμε να διερευνηθούν πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων. Στη συνέχεια αποστείλαμε το πόρισμα στον ΕΟΦ και στη συνέχεια στο ΣΔΟΕ για να διερευνήσει το τελευταίο τις εταιρείες που διοργάνωναν τα συνέδρια», συνέχισε η κ.Παπασπύρου, τονίζοντας ότι δεν ήταν δυνατή η παραπομπή στον εισαγγελέα.
 «Για να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα η υπόθεση θα έπρεπε να διερευνώνται ποινικά αδικήματα, εδώ ήταν απλώς πρόστιμα πειθαρχικά ... δεν είχαν έρθει στο φως όλα αυτά ... μόλις "βγήκε αυτό το πράγμα" ζήτησα αν υπήρχε κάτι και η Επιθεωρήτρια μου το έδωσε. Απέστειλα αμέσως και του ΣΕΥΠ το πόρισμα και το αντίστοιχο του Γενικού Επιθεωρητή στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αυτή το διαβίβασε στην εισαγγελέα Διαφθοράς και εκείνη μου το επαναδιαβίβασε προκειμένου να κάνουμε διερεύνηση μέσω προκαταρκτικής εξέτασης, να κρίνουμε με άλλο πρίσμα και τα στοιχεία που έχουμε σήμερα».
Τώρα, θα ελεγχθεί πώς γινόταν η διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης, ποιοι συμμετείχαν στα συνέδρια, η διαδρομή του χρήματος, «όλα αυτά θα κριθούν με άλλο πρίσμα», όπως υπογράμμισε.
Η κ.Παπασπύρου επιβεβαίωσε ότι τα ονόματα των εμπλεκόμενων ήταν γνωστά στον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μ.Σαλμά από το πρώτο πόρισμα του ΣΕΥΠ, δεν έγινε κάτι τότε, αλλά περίμεναν το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. «Υπήρχε πόρισμα, έλεγε ποιοι συμμετείχαν», ο υπουργός έπρεπε να το ξέρει, «εμείς το στείλαμε ... και με το πόρισμα που στείλαμε πάλι τα λέγαμε ... απλώς προχωρήσαμε κάπως παραπάνω», όπως είπε, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι εμπλέκονται «3-4 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας».
Το ΣΕΥΠ δεν είχε τότε το χρόνο γιατί του ζητήθηκε να βγει το πόρισμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ανέφερε η κ.Παπασπύρου, αλλά τα στοιχεία τα είχε διαβιβάσει.
Ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι απαιτείται άδεια από τον ΕΟΦ για τη συμμετοχή σε τέτοια συνέδρια και στην δική του έρευνα, στις 3 Ιουλίου του 2013, κάνει επίσης σαφές ότι για να χρηματοδοτήσουν οι εταιρείες συνέδριο στο εξωτερικό, επίσης χρειάζεται προηγουμένως έγκριση από τον ΕΟΦ, κάτι που δεν συνέβη, διευκρίνισε η κ.Παπασπύρου, με αποτέλεσμα οι δωρεές να χαρακτηριστούν παράνομες και να προταθεί να κινηθεί η διαδικασία προστίμων σε βάρος τους.
«Θα προχωρήσουμε, θα κάνουμε τις έρευνές μας, θα δούμε τι ακριβώς έχει γίνει ... δεν θα ασχοληθούμε μόνο με το ένα συνέδριο, είναι πάρα πολλά ... θα βγει πόρισμα δικό μας πλέον, έκθεση κανονική και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει», προανήγγειλε η ίδια.
Θα δημιουργηθεί μικτό κλιμάκιο, θα συμμετέχουν από το ΣΕΥΠ, Οικονομικοί Επιθεωρητές, «σε μερικούς μήνες θα έχουμε αποτέλεσμα». Τα αποτελέσματα θα βγαίνουν με εκθέσεις «σταδιακά, για να μπορεί και ο εισαγγελέας να προχωρήσει, περιμένει τη δική μας έκθεση».
 «Αυτοί που μετέχουν σε επιτροπές τιμολόγησης φαρμάκων δεν μπορούν να πηγαίνουν με χρήματα των εταιρειών στα συνέδρια αυτά ... θα ερευνήσουμε τι εισηγήθηκαν όταν χρειάστηκε να πουν την άποψή τους», κατέληξε.


Τί αποκαλύπτει διασώστης του ΕΚΑΒ για το τροχαίο με τον Παντελίδη!!!

Υπάλληλος του ΕΚΑΒ σπάει τη σιωπή του: «Σε έλεγχο εντός του αυτοκινήτου είδα έναν άνδρα σε…»


Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του υπαλλήλου του ΕΚΑΒ που βρέθηκε πρώτος απ’ όλους στο σημείο του μοιραίου τροχαίου με θύμα τον Παντελή Παντελίδη.
Σύμφωνα με το Εθνος, ο συγκεκριμένος άνθρωπος έδωσε κατάθεση η οποία περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει για τις πρώτες εικόνες που αντίκρισε στο σημείο του δυστυχήματος: 
«Σε έλεγχο εντός του αυτοκινήτου είδα έναν άνδρα σε πρηνή θέση με τα πόδια στη θέση του οδηγού και το κεφάλι προς τη θέση του συνοδηγού πεσμένο προς το στήθος του και σε αφύσικη γωνία!». Σε ό,τι αφορά τα όσα είδε εκτός του αυτοκινήτου, ο ίδιος ανέφερε: «Μαζί με ένα άλλο κύριο βγάλαμε έξω από το όχημα μία κοπέλα που ήταν στο πίσω κάθισμα η οποία μας είπε ότι λέγεται Μίνα καθώς φοβόταν μην ανατιναχτεί το όχημα»
Στη συμπληρωματική του κατάθεση το ίδιο πρόσωπο τονίζει: «Απεγκλώβισα την κοπέλα, η οποία φώναζε για κάποιον άντρα, και τότε είδα ένα ανδρικό κεφάλι ανάμεσα στα εμπρόσθια καθίσματα. Δεν μπορούσα να δω το σώμα του καθώς στην προσπάθεια μου να απεγκλωβίσω την κοπέλα δεν πρόσεξα προς ποιο σημείο ήταν στραμμένος. Η εκτίμηση μου λόγω και του καντράν ήταν ότι είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου. Άλλη μία κοπέλα βρισκόταν στην δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου όπως εγώ εισήλθα σε αυτό δηλαδή από την αριστερή του αυτοκινήτου.» 
Από την άλλη, αστυνομικός που συμμετείχε στις έρευνες υπογραμμίζει από τη δική του πλευρά: «Η μία κοπέλα μας έδωσε κατευθείαν κατάθεση την ίδια μέρα. Η άλλη που ήταν στην Εντατική όταν συνήλθε. Και οι δύο είπαν ποιος είναι ο οδηγός και ότι έτρεχε χωρίς να έχουν επικοινωνήσει μεταξύ τους! Οι καταθέσεις του συγκλίνουν και οι μετρήσεις έδειξαν ότι η ταχύτητα του οχήματος ήταν 118 χλμ. Είναι αδύνατον να είχαν μιλήσει πριν η Μίνα καταθέσει στις αρχές»
Ο ίδιος καταλήγει «από τις εξετάσεις DNA που έγιναν στο τιμόνι του αυτοκινήτου βρέθηκε ανθρώπινος ιστός μόνο του Παντελή Παντελίδη. DNA της Φρόσως βρέθηκε στην κολώνα του οδηγού γιατί όταν απεγκλωβίστηκε έχοντας τραύματα στο κεφάλι βγήκε από την πλευρά του οδηγού και όταν την τράβηξαν έμεινε αυτό σαν «σκούπισμα»».

Παύλος Πολάκης: 85 δισ. του χρέους είναι από την Υγεία!!!


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento που θα κυκλοφορήσει αύριο,ο αν.Υπουργός Υγείας  Παύλος Πολάκης αποκαλύπτει ότι από το σύνολο του ελληνικού χρέους τα 85 δισεκατομμύρια προέρχονται από το “μαύρο” χρήμα στο χώρο της υγείας. 
Μιλάει ακόμα για τις «100 οικογένειες που απομυζούσαν τον κρατικό κορβανά και θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση» αλλά και για τη στάση τη Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι “αν οι Γερμανοί το τραβήξουν, θα το τραβήξουμε κι εμείς”.

Με τζιπ του πολεμικού ναυτικού και ασθενοφόρα του στρατού υποδέχεται το ΕΚΑΒ στην Κω το 2017!!!


Τώρα που έφυγαν οι πολιτικοί από το νησί μας, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αρχικά (12/01/2017) και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη συνέχεια (13/01/2017),  τώρα που μείναμε μόνοι μας εμείς οι 30.000 Κώοι και σβήσαν τα φώτα της δημοσιότητας και το θέμα θα παραμείνει στη σωστή του διάσταση, θεωρούμε χρέος μας να αναδείξουμε ένα γεγονόςπου έλαβε χώρα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κω, στις 12 Ιανουαρίου 2017  στη διάρκεια της σύσκεψης με φορείς του νησιού, παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός άπτεται γενικότερα της υγείας των κατοίκων της Κω και γι αυτό αναδεικνύεται.  Ως γεγονός έχει καταγραφεί και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. 
 Αναδεικνύεται για να καταλάβουν οι αρμόδιοι, ότι οι κάτοικοι της Κω πλέον επιζητούν εδώ και τώρα λύση με υπηρεσίες υγείας που θα τους προσφέρονται αμέσως και άμεσα όταν τις χρειάζονται, είτε πρόκειται για παροχή προνοσοκομειακής είτε νοσοκομειακής φροντίδας.
Μεγάλη η ευθύνη των τοπικών βουλευτών όλων των παρατάξεων, των εκπροσώπων του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης του τόπου μας για ό,τι συμβαίνει εδώ και χρόνια στον τομέα της υγείας στο νησί . Οφείλουν να προστατέψουν πρωτίστως τους κατοίκους της Κω, αλλά και τους επισκέπτες του  νησιού και να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα φέρουν τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους, επειδή  εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της Κω, με τα λάθη και τις παραλείψεις τους. Μεγάλη η ευθύνη και των κατοίκων της Κω. 
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
 Στη διάρκεια  της σύσκεψης με φορείς της Κω , παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας (12/01/2017)  στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου τού Δήμου Κω, συμπολίτης μας νιώθει έντονη αδιαθεσία. 
Ευτυχώς υπάρχουν γιατροί στην αίθουσα και πάνω από όλα καρδιολόγος. Τύχη Αγαθή  για το συμπολίτη μας. Δίνονται οι πρώτες βοήθειες.  Ο καρδιολόγος(συνδιοργανωτής της σύσκεψης) αποφαίνεται  ότι ο ασθενής χρειάζεται αμέσως νοσοκομειακή περίθαλψη.
Καλείται ασθενοφόρο. Δεν υπάρχει . Δεν έχει  σημασία  αν δεν υπάρχει ο οδηγός ή το ασθενοφόρο. Δεν έρχεται ασθενοφόρο, αυτό έχει σημασία.
Επικρατεί ανησυχία και φόβος. Δεν μπορεί το 2017 να τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και μάλιστα στην πόλη της Κω. Αυτομάτως σκέφτεται κάποιος τι θα γίνει αν συμβεί ένα παρόμοιο γεγονός σε ένα χωριό του νησιού , σε ένα άλλο μέρος και μια άλλη στιγμή;   
 Γρήγορα  παρεμβαίνουν ο διοικητής της 80 ΑΔΤΕ  και ο διοικητής του πολεμικού ναυτικού., που βρίσκονται στην αίθουσα. 
Ο ταξίαρχος κ.Στυλιανός Σεργεντάνης, τηλεφωνεί για να έρθει το ασθενοφόρο του στρατού. Όμως για να έρθει  απαιτούνται 20 λεπτά και ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο.
Αναζητείται άλλη λύση. Τη λύση δίνει ο διοικητής του πολεμικού ναυτικού κ. Ιωάννης Καρδαράς, να μεταφερθεί με το τζιπ του πολεμικού ναυτικού. Ο καρδιολόγος συναινεί, αφού δεν υπάρχει άλλη λύση.  
Χωρίς φορείο αλλά υπό την επίβλεψη και συνοδεία του καρδιολόγου ο ασθενής μεταφέρεται  στο στρατιωτικό τζιπ, που σίγουρα δεν είναι κατάλληλο για μεταφορά ασθενών.
Παρουσιάζεται άλλο εμπόδιο. Δεν μπορεί να φτάσει γρήγορα στο νοσοκομείο γιατί ο δρόμος  στο λιμάνι είναι μονόδρομος και πρέπει να κάνει το γύρο της πόλης.
Δίνεται άλλη λύση. Φεύγουν οι μπάρες και το όχημα μπαίνει στον πεζόδρομο για να φτάσει πιο γρήγορα.  
Ο συμπολίτης μας φτάνει στο νοσοκομείο. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά.

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Αξιολόγηση: Τα έντυπα που καλούνται να συμπληρώσουν οι υπάλληλοι!!!


Απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ καθορίζει τη μορφή και το περιεχόμενο των «Εντύπων Έκθεσης Αξιολόγησης» των υπαλλήλων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 14 του ν. 4369/2016 “Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων (διαφάνεια − αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις”).
Οι εκθέσεις αξιολόγησης συντάσσονται στα έντυπα αυτά σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα του παρακάτω ΦΕΚ. 
Τα άρθρα αυτά περιλαμβάνουν:
  • Άρθρο 1: Αντικείμενο
  • Άρθρο 2: Μορφή και περιεχόμενο των Εντύπων Έκθεσης Αξιολόγησης
  • Άρθρο 3: Σύνταξη Εντύπου Έκθεσης Αξιολόγησης προϊσταμένων οργανικών μονάδων
  • Άρθρο 4: Σύνταξη Εντύπου Έκθεσης Αξιολόγησης υπαλλήλων κατηγοριών/εκπαιδευτικών βαθμίδων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ
  • Άρθρο 5: Διάθεση – συμπλήρωση των Εντύπων Έκθεσης Αξιολόγησης
  • Άρθρο 6: Έναρξη ισχύος
Δείτε το ΦΕΚ και το έντυπο αξιολόγησης ΕΔΩ

Ν. Καλογιαννάκης: Τιτάνιες προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΑΒ!!!Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ης Περιφέρειας Κρήτης 
στο cretatv.


Τραυματίας τροχαίου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε καρότσα αγροτικού!!!


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Σητεία με θύμα έναν ηλικιωμένο οδηγό.

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν ο 80χρονος οδηγός – για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτίας – έχασε τον έλεγχο του αγροτικού του και ντελαπάρισε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.
Όπως αναφέρει το μέλος του ΕΔΕΑΚ, Γιάννης Δασκαλάκης, ενημερώθηκαν οι εθελοντές από το ΕΚΑΒ που ζήτησε παροχή βοήθειας στο συγκεκριμένο τροχαίο λόγω απουσίας ασθενοφόρου που ήταν σε διακομιδή.


Η ΕΔΕΑΚ ανέλαβε τη παροχή πρώτων βοηθειών, και στη συνέχεια μαζί με άνδρες του πυροσβεστικού κλιμακίου Σητείας, τη μεταφορά του στο νοσοκομείο πάνω σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου.

Να τονίσουμε ότι στο σημείο ήταν δυο πυροσβεστικά και δυο αστυνομικά οχήματα για την ασφάλεια των διερχομένων οδηγών αλλά και των διασωστών που επιχειρούσαν.

ΑΡΜΑ-ΕΚΑΒ: «Το vertigo της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και του συνοδοιπόρου τους (ΜΕΤΑ)..»!!!«Το vertigo της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και του συνοδοιπόρου τους (ΜΕΤΑ)..»

Σε καθημερινή - σχεδόν - βάση, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και ο συνοδοιπόρος τους (ΜΕΤΑ) αναδεικνύουν και μια «πληγή» που αιμορραγεί στο σώμα του πολύπαθου Ε.Σ.Υ. 
Από τον Οκτώβρη του 2015 και μετά, όποιος παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ θα νοιώσει τρόμο και φόβο. 
Το Ε.Σ.Υ καταρρέει, δεν υπάρχουν υλικά, δεν υπάρχει προσωπικό με αποτέλεσμα, « να πεθαίνει κόσμος!!». 
Σε 400 περίπου σελίδες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ  για το Ε.Σ.Υ., από τότε μέχρι σήμερα, παρά μόνο «λοιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί…!!!».
Στο ίδιο κλίμα είναι και οι ανακοινώσεις για τις προσλήψεις που είναι σε εξέλιξη. «Άφαντες οι προσλήψεις, μην ψάχνεται στην Υγεία για προσλήψεις, φούμαρα και κοροϊδία κ.α.». 
Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Την περίοδο 2010-2015 ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ στα Νοσοκομεία από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. (η τελευταία ήταν η 7Κ/2009). 
Όχι επειδή απαγόρευε το Μνημόνιο (ο κανόνας ήταν 1/5) αλλά γιατί υπήρχε η πολιτική βούληση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. για τη συρρίκνωση και διάλυση του Ε.Σ.Υ. και τις Άθμιας. 
Γι' αυτό προχώρησαν στο κλείσιμο 11 Νοσοκομείων, προχώρησαν σε νέους Οργανισμούς καταργώντας 10.000 κλίνες, συγχωνεύοντας - καταργώντας 2.000 τμήματα και κλινικές, ενώ μειώθηκαν οι προϋπολογισμοί κατά 50%. 
Μείωσαν κατά 35% τους μισθούς των εργαζομένων στην Υγεία. 
Την ίδια περίοδο απέλυσαν 2.500 γιατρούς της Α'θμιας και έκλεισαν περίπου το 40% των δομών της. 
Μάλιστα σχεδίαζαν το κλείσιμο 50 Νοσοκομείων!!! (όπως είχε δηλώσει ο κ.Λοβέρδος «δεν μπορεί η Γερμανία να έχει 100 Νοσοκομεία και εμείς 150!!!» και την απόλυση 7.000 Υγειονομικών!!! μέσω της Αξιολόγησης.  
Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό - με την αύξηση ορίων και τη μείωση συντάξεων - οδήγησε μεγάλο αριθμό εργαζομένων να αποχωρήσουν από το σύστημα. 
Οι αποχωρήσεις αυτές σε συνδυασμό με τα διαχρονικά κενά που είχε το Ε.Σ.Υ. έκαναν τη κατάσταση εκρηκτική. Οι αποχωρήσεις ξεπέρασαν τις 15.000. 
Το κυρίαρχο μήνυμα όμως της ασκούμενης πολιτικής από ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. ήταν ότι η προσβασιμότητα στις Υπηρεσίες Υγείας έχει τιμή, τέλος στο ΔΩΡΕΑΝ. 
Έτσι μπήκε το 5 , για τους 3.000.000 ανασφάλιστους τα νοσήλια, όσοι δεν είχαν να πληρώσουν πήγαιναν στην Εφορία, πλήρωναν από τη τσέπη τους φάρμακα και εξετάσεις. 
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, πέρα από τους αγώνες των εργαζομένων για την ανατροπή τους, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο Κίνημα Αλληλεγγύης και στήριξης με τη δημιουργία  Κοινωνικών δομών (Ιατρείων, Φαρμακείων, Κουζίνα, Στέγαση κ.α.) που βοήθησαν σημαντικά να μείνει όρθια η Κοινωνία και οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη.
Απέναντι σε αυτή τη πραγματικότητα, το 2015 υπήρξε μια Κυβερνητική αλλαγή. 
Μια αλλαγή που στο χώρο της Υγείας προσπαθεί να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική. 
Μια πολιτική στα πλαίσια του Μνημονίου - τα Μνημόνια είναι εδώ, με δεσμεύσεις και προϋποθέσεις – που έβαλε άλλες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες. 
Ήταν συνειδητή ιδεολογική και πολιτική επιλογή η ενίσχυση και σταθεροποίηση του Συστήματος με ενίσχυση της χρηματοδότησης και του ανθρώπινου δυναμικού.
Τα πρώτα δείγματα μιας άλλης πολιτικής στην Υγεία άρχισαν να εφαρμόζονται. 
Η κατάργηση των 5 – πάγιο αίτημα του Κινήματος αντιμετωπίστηκε απαξιωτικά από τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. 
Το ίδιο και οι παρεμβάσεις στην ενίσχυση του συστήματος με χρηματοδότηση και προσωπικό. 
Η αύξηση κατά 300.000.000€ στο προϋπολογισμό, που έδωσε μια ανάσα στα Νοσοκομεία, για τη ΠΟΕΔΗΝ δεν υπήρξε ποτέ… 
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ σε νοσηλεία και σε φάρμακα – εμβληματικό διεκδικητικό αίτημα της προηγούμενης περιόδου - δεν υπάρχει ούτε σαν αναφορά στα κείμενα της ΠΟΕΔΗΝ.   
Το ίδιο και η προκήρυξη για τους 905 (4Κ & 5Κ του 2015) – και 189 για το ΕΚΑΒ - που έγινε στο τέλος του 2015 και μέχρι το καλοκαίρι του 2016 ήταν στα Νοσοκομεία.  
Μικρή, λίγη αλλά μετά από 7 χρόνια ήρθαν εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία!!!, δίνοντας μια μικρή βοήθεια. 
Ήδη των Αύγουστο του 2016 υπάρχει προκήρυξη 1.536 από το ΑΕΠ, όπου με κυλιόμενους πίνακες, 691 άτομα είναι σε πορεία διορισμού. Ενώ στις 30.12.2016 το ΑΣΕΠ έβγαλε μια νέα προκήρυξη με 1.666 άτομα (1.130 + κάποιοι του Αυγούστου), με συλλογή στοιχείων έως 06.02.2017, καθώς και μια προκήρυξη για 93 θέσεις για το ΕΚΑΒ. Σε αυτές  πρέπει να προστεθούν και περίπου 350 άτομα που θα γίνουν μέσω του Εργασίας (πολύτεκνοι κ.α.).
Τέλος ,σημαντική είναι η ενίσχυση για το διοικητικό προσωπικό – για πρώτη φορά μετά από προκήρυξη του 2005!!! - με 956 θέσεις από τη προκήρυξη του ΑΣΕΠ του 98 δικαιώνοντας τους επιτυχόντες, που 20 χρόνια τώρα πάλευαν για να δικαιωθούν και να διοριστούν, όπως προέβλεπε η προκήρυξη.
Αυτές είναι οι προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό που είτε έχουν διοριστεί ή είναι σε διαδικασία διορισμού. Μιλάμε συνολικά για περίπου 4500!!! μόνιμο προσωπικό έως τέλους του 2017.

Σημαντική είναι η ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό  και προσωπικό από το ΚΕΕΛΠΝΟ που ήδη υπηρετεί στα Νοσοκομεία.
Παρατάθηκαν μέχρι το Σεπτέμβρη του 2017 οι συμβάσεις 600 περίπου επικουρικών - με πολιτική ευθύνη, καθώς σχεδόν όλοι ξεπερνούσαν τα 2 χρόνια, διεκδικώντας πλέον, με μεγάλες πιθανότητες, την μονιμοποίηση τους . 
Προσλήφθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2016 άλλοι 585 επικουρικό προσωπικό, φτάνοντας τους υπηρετούντες σε 1.200 άτομα. Ενώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν προσληφθεί 200 Νοσηλευτές και 68 Γιατροί, ενώ αναμένονται άλλοι 200 Νοσηλευτές και 32 Γιατροί.
Τέλος σημαντική θα είναι η ενίσχυση του Συστήματος με τη προκήρυξη των 4.000 θέσεων για τη αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας. 
Ήδη ο ΟΑΕΔ εξέδωσε τους προσωρινούς πίνακες (3.150 θέσεις…) και πιθανόν μέχρι τέλος Φλεβάρη να είναι στα Νοσοκομεία (ελπίζουμε ο ΟΑΕΔ να μεριμνήσει και για τη κάλυψη των υπολοίπων 850 που δεν καλύφθηκαν..)
Όλες αυτές οι θέσεις – επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΑΕΔ - δίνουν ένα σύνολο άλλων 4.500!!! – που μπορεί να φτάσουν 5.600 εάν ολοκληρωθούν οι θέσεις του ΟΑΕΔ και του ΚΕΕΛΠΝΟ - που θα δουλεύουν  στα Νοσοκομεία όλο το 2017 και  έως αρχές του 2018.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, 4.500 μόνιμοι υπάλληλοι και περίπου 5.600 συμβασιούχοι και επικουρικοί θα ενισχύσουν τις δομές Υγείας και το ΕΚΑΒ μέσα στο 2017 (μάλιστα με ιδιαίτερη μέριμνα την ενίσχυση στα Κ.Υ. και τις μονάδες ΠΕΔΥ, καθώς και τις δομές ψυχικής Υγείας).
Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία για τις προσλήψεις - μόνιμες, συμβασιούχοι -  μέσω των φορέων – ΑΣΕΠ, Υπουργείο, ΟΑΕΔ - έχουν αναρτηθεί, έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται και δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει. 
Εκτός εάν είσαι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και ο συνοδοιπόρος τους (ΜΕΤΑ) και έχεις πάθει vertigo από τη κομματική εθελοτυφλία και την επιλογή σου να υποστηρίζεις ότι στην Υγεία η διετία 2015-2017 είναι χειρότερη-πολύ χειρότερη μάλιστα- από τα χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ!!! 
Να θεωρείς καλύτερο το ΜΗΔΕΝ (0) στις προσλήψεις το 2010 - 2015 από τις 3.500 μόνιμες προσλήψεις  του 2015 - 2017!!! 
Να προπαγανδίζεις - σαν ΠΟΕΔΗΝ - ότι οι προσλήψεις του ΟΑΕΔ θα είναι 500 και όταν είναι 4.000 να κλαις με μαύρο δάκρυ… 
Να κάνεις καραμέλα την υποχρηματοδότηση για το 2016 και με άρθρο σου να επιβεβαιώνεις ότι τελικά τα χρήματα ήταν ίδια με τα αυξημένα του 2015. 
Να αμφισβητείς – με αρθρογραφία - ότι θα γίνουν οι προκηρύξεις  και όταν γίνονται, να ψάχνεις με το «μπακαλοδεύτερο» όπου υπάρχουν διαφορές και να αγωνιάς (τρομάρα τους..) να μην χαθεί καμιά θέση…
Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και ο συνοδοιπόρος του(ΜΕΤΑ) θα συνεχίσουν με συνέπεια τη πολιτική της καταστροφολογίας και της κατάρρευσης του Ε.Σ.Υ., εγκλωβίζοντας την Ομοσπονδία και τους εργαζόμενους, στους κομματικούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ και της ΛΑΕ.
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζομε στο χώρο της Υγείας, στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία που θα ενισχύει και θα σταθεροποιεί το Ε.Σ.Υ., που θα υλοποιεί διεκδικήσεις  του Κινήματος και των πολιτών και θα αυξάνει την προσβασιμότητα των πολιτών στις δομές Υγείας, μέχρι τη συνολική ανατροπή των Μνημονιακών πολιτικών στην Υγεία. 
Τα Μνημόνια δεν είναι το μέλλον μας.


Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

«Ασπροπρόσωπο» το ΕΚΑΒ στις προκλήσεις της «Αριάδνης»!!!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ!!!Με επιτυχία αντεπεξήλθαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ της περιοχής στα… δύσκολα που τους έβαλε το πολυήμερο κύμα κακοκαιρίας, η περιβόητη «Αριάδνη» που χτύπησε τις περασμένες επτά ημέρες και τον νομό Λάρισας.
Χρειάστηκε να εργαστούν για πολλές ώρες κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, αλλά ανταποκρίθηκαν έγκαιρα σε κάθε κλήση, ενώ αποτελεσματική αποδείχθηκε και η συνεργασία τους με τον μηχανισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων του νομού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΕΚΑΒ βρέθηκε αμέσως στο πλευρό ανθρώπων που το κάλεσαν σε απομακρυσμένα και αποκλεισμένα χωριά, ακόμα και χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πραγματικό πρόβλημα υγείας…
Το ΕΚΑΒ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και σε πλήρη ετοιμότητα από την έναρξη των φαινομένων της «Αριάδνης», τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής και, όπως επισημαίνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας, κατά τις πρώτες ώρες της σφοδρής χιονόπτωσης στα ημιορεινά και ορεινά του νομού, όταν κλήθηκε να καλύψει περιστατικά για τα Κέντρα Υγείας Αγιάς και Ελασσόνας, έφτασε στους αντίστοιχους προορισμούς χωρίς να υπάρχει καμία συνδρομή της κρατικής μηχανής.
Η αρχική αρρυθμία ήρθη πάντως πολύ γρήγορα και από το πρωί του περασμένου Σαββάτου, κάθε κλήση στο ΕΚΑΒ αντιμετωπίστηκε σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με τους δήμους όλου του νομού. Σε αρκετές περιπτώσεις, η πρόσβαση σε περιστατικά γινόταν με το εκχιονιστικό του δήμου να προπορεύεται και το ασθενοφόρο να ακολουθεί, όπως για παράδειγμα στην ορεινή Καρυά.
Η πλειοψηφία των περιστατικών στα οποία κλήθηκε το ΕΚΑΒ ήταν ορθοπαιδικής φύσης, λόγω τραυματισμών ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, καθώς και αρκετά καρδιολογικά και αναπνευστικά περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.
«Ασπροπρόσωπα» αποδείχθηκαν και τα ίδια τα ασθενοφόρα, τα οποία κινήθηκαν σε όλη την περιοχή χωρίς βλάβες ή ατυχήματα. Η προετοιμασία του επιβαρημένου στόλου των ασθενοφόρων υπήρξε αποτελεσματική, καθώς είχαν προηγηθεί του κύματος κακοκαιρίας και τα απαραίτητα σέρβις και η τοποθέτηση άφθαρτων λαστίχων, ενώ κάθε όχημα διέθετε από δύο ζευγάρια αντιολισθητικές αλυσίδες για να καλυφθεί το ενδεχόμενο το ένα να σπάσει κατά τη διάρκεια της κίνησής τους.
«Το προσωπικό του ΕΚΑΒ βρέθηκε στις επάλξεις όλες αυτές τις μέρες, φέροντας σε πέρας έναν ιδιαίτερα αυξημένο όγκο δουλειάς», τόνισε ο κ. Γούλας.
«Οφείλουμε να συγχαρούμε τους συναδέλφους που έδωσαν και την ψυχή τους, εργαζόμενοι συχνά και διπλοβάρδια για να σωθούν ανθρώπινες ζωές», κατέληξε.

«Γέφυρα ζωής» για δύο βρέφη από Κεφαλονιά - Χίο στην Αθήνα!!!


Τα μωρά παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ!!!

Δύο βρέφη, 42 και 20 ημερών αντίστοιχα, που παρουσίαζαν πρόβλημα υγείας, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, από νησιά με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πρώτο αγοράκι, 42 ημερών, μεταφέρθηκε από την Κεφαλονιά στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-27j. Το άλλο αγοράκι μεταφέρθηκε από τη Χίο, επίσης στην Ελευσίνα, με αεροσκάφος C-130. Τα μωρά παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.Στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο Μ. Σαλμάς για την υπόθεση Novartis!!!

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς προσήλθε ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis, οι πρακτικές της οποίας για την επικράτησή της στην αγορά, ελέγχονται, μετά από καταγγελίες για χρηματισμούς χιλιάδων γιατρών και κρατικών αξιωματούχων.Η κατάθεση του κ. Σαλμά θεωρείται από τους εισαγγελείς Διαφθοράς σημαντική, καθώς ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας το 2012, είχε παραγγείλει την διενέργεια ελέγχου για μη διαφανείς διαδικασίες στη φαρμακευτική εταιρεία. Η αρχική εντολή του τότε υπουργού, ήταν η υπόθεση να ερευνηθεί εντός 90 ημερών, διαδικασία που δεν τηρήθηκε, καθώς τα όργανα που είχαν την αρμοδιότητα ελέγχου, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες είχαν παραδώσει πόρισμα 8 σελίδων. Ο κ. Σαλμάς τότε είχε αναθέσει στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να ερευνήσει την υπόθεση, χαρακτηρίζοντας το 8σέλιδο πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό». Τον Ιανουάριο του 2013 υποβλήθηκε νέο πόρισμα, το οποίο όμως φέρεται να μην κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία τέθηκε στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς μετά τον φάκελο που παρέδωσε στις δικαστικές αρχές, πριν τα Χριστούγεννα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με σκοπό να ερευνηθούν δεκάδες δημοσιεύματα και καταγγελίες για εκτεταμένη διαφθορά με δωροδοκίες κρατικών στελεχών και άλλες ενέργειες της φαρμακοβιομηχανίας. Η εταιρία ελέγχεται και από τις αμερικανικές αρχές προς τις οποίες απευθύνθηκαν δύο Έλληνες, στελέχη της Novartis, εκθέτοντας στοιχεία δωροδοκιών και αδιαφανών διαδικασιών της φαρμακοβιομηχανίας. Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ήδη ζητήσει μέσω δικαστικής συνδρομής τα στοιχεία των αρχών των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά «το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης Novartis» που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις είναι ανάλογο ή και πιο εκτεταμένο από την υπόθεση της SIEMENS.

Πριν λίγες ημέρες, μεγάλη έρευνα για τα οικονομικά και φορολογικά στοιχεία της εταιρίας ξεκίνησαν και οι οικονομικοί εισαγγελείς.Τα νησιά μας στο πέλαγος της κοινωνικής τρικυμίας!!!


Του Γιάννη Βλασερού
Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Νησιωτικών Χώρων του ΠΑΣΟΚ

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού τον τελευταίο καιρό σχετικά με την πολιτική στα νησιά μας επικαιροποιεί την προβληματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ευαίσθητος αυτός χώρος της Ελληνικής Επικράτειας.
Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού χωρίς δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δεν αγγίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα απλά το χαϊδεύουν.
Η ειδική μεταχείριση από την Πολιτεία των νησιών πού συνθέτει την έννοια της νησιωτικότητας πού προκύπτει από τις αυξημένες ανάγκες λόγω γεωγραφικής τους ιδιομορφίας και έχει ήδη ενσωματωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα και έχει κατοχυρωθεί από την συνθήκη της Λισαβόνας έχει βάναυσα καταστρατηγηθεί.
Ας αρχίσουμε από τον ΦΠΑ.Το πάγωμα της αύξησης μόνο για τα νησιά του Αιγαίου πού υφίστανται τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μετά από έντονες αντιδράσεις είναι ένα βήμα προς αποφυγή των χειροτέρων αλλά και αυτό είναι προσωρινό. Θα εφαρμοσθεί μόνον για ένα χρόνο.
Την αύξηση κατά 30% του ΦΠΑ δεν την «γλύτωσαν»η τελευταία ομάδα νησιών πού ήταν «σε αναμονή» η Σκόπελος, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Κουφονήσια και Δήλος.
Αναφορικά με τους αγρότες, η αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της μειωμένης τιμής του πετρελαίου πού πιστοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και η αύξηση των μεταφορικών καταδικάζουν σε εξαφάνιση την μικρή αλλά τόσο εκλεκτής ποιότητας αγροτική παραγωγή οι οποία εκτός των άλλων ενισχύει και την τουριστική δυναμική κάθε τόπου.
Οι παράλογες και όχι απλά υπερτιμημένες αντικειμενικές αξίες των ιδιοκτησιών γης και κατοικιών που εξαναγκάζουν τους πολίτες να αποποιούνται τις γονικές κληρονομιές τους και γίνονται απαγορευτικές για κάθε αγοροπωλησία στα νησιά αντιστοιχούν σχεδόν με δήμευση των περιουσιών.
Ο παράλογος ΕΝΦΙΑ για περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν ούτε εισόδημα ούτε πραγματική αξία έχουν φέρει στον κόσμο σε απόγνωση.
Τα πολύ αυξημένα αεροπορικά αλλά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δυσκολεύουν την επικοινωνία ένθεν και ένθεν και αυξάνουν τα μεταφορικά έξοδα των προϊόντων.
Η παρατεταμένη ξηρασία στα περισσότερα των νησιών μας έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην γεωργική παραγωγή και θέτουν σε κίνδυνο την κανονική ζωή των κατοίκων των νησιών ειδικά την τουριστική περίοδο.
Η βροχόπτωση και η χιονόπτωση των τελευταίων ημερών μπορεί να διέσωσαν προσωρινά την κατάσταση αλλά δεν επαρκούν. Μεγάλα προγραμματισμένα έργα όπως φραγμάτων συλλογής βρόχινου νερού ή αφαλάτωσης έχουν αδρανοποιηθεί και απαιτούν άμεση απενεργοποίηση.
Η τόσο ευαίσθητη υγειονομική περίθαλψη πάσχει επικινδύνως. Έλλειψη προσωπικού έλλειψη υλικών τεράστιο πρόβλημα στις έγκαιρες ,έγκυρες και ακίνδυνες διακομιδές των ασθενών πού δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν τοπικά.
Η οργάνωση τοπικών ΕΚΑΒ θα μπορούσε να διευκολύνει αυτή την ανάγκη.
Γιαυτό πιστεύουμε ότι η λειτουργία του ΕΚΑΒ Κυκλάδων στην Σύρο το οποίο αποτελούσε διαχρονικό αίτημα μας είναι ένα σωστό πρώτο βήμα. Η ανάγκη ύπαρξης νοσοκομείων σε μεγάλα νησιά που να καλύπτουν τις ανάγκες και των γύρω περιοχών είναι αναντίρρητη.
Δυστυχώς πολλά από τα υπάρχοντα υπολειτουργούν και άλλα δεν λειτουργούν. Παράδειγμα το Νοσοκομείο της Νάξου παρά τις τελευταίες προσπάθειες και βελτιώσεις στην οργάνωση (Τμήμα Αιμοδοσίας ) και στελέχωσης δεν λειτουργεί σαν πραγματικό Νοσοκομείο και η λειτουργία της εξοπλισμένης Μονάδας Αιμοκάθαρσης παραμένει ακόμη όνειρο.
Το μόλις προ ολίγων μηνών εγκαινιασθέν Νοσοκομείο της Σαντορίνης υπολειτουργεί σοβαρά και η πορεία του είναι φθίνουσα. Οι όποιες ελπίδες δημιουργήθησαν μετά την πρόχειρη έναρξη του στους κατοίκους έχουν ελαχιστοποιηθεί έως αντιστραφεί.
Το νοσοκομείο της Ζακύνθου εξακολουθεί να είναι έντονα αποδυναμωμένο εδώ και μήνες παρόλο ότι το νησί είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός.
Η αυθαίρετη δόμηση και μη ύπαρξη εφαρμόσιμης πολεοδομικής πολιτικής έχουν προσβάλλει και όχι ολίγες φορές βάναυσα και ανεπανόρθωτα το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον των νησιών μας.
Η συγκοινωνίες παρά τις βελτιώσεις στα μεγάλα νησιά πάσχουν ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Μία σοβαρή ενδοεπικοινωνία των νησιών είναι παραπάνω από αναγκαία. Τα μικρά η ημιτελή εναπομείναντα κρατικά αεροδρόμια όπως της Νάξου Σύρου και Μήλου πρέπει να επεκταθούν και να ολοκληρωθούν
Εμπορικά λιμάνια ξεχωριστά από τα επιβατικά πρέπει να γίνουν σε νησιά πού έχουν μεγάλη εμπορική κίνηση.
Κλείνοντας αυτό το σημείωμα θα ήθελα να αναφερθώ στο τεράστιο θέμα και τις συνέπειες που έχουν προκύψει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τον υπέρογκο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που έχουν δεχθεί με κίνδυνο να εξαρθρωθεί η κοινωνική ζωή των κατοίκων και να έχει υποστεί καίριο πλήγμα η τουριστική δραστηριότητα των νησιών αυτών.
Η πολιτεία η κεντρική εξουσία πρωταρχικά αλλά και η αυτοδιοίκηση καθώς και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες, και να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των νησιών μας.
Ο Τομέας Πολιτικής των Νησιωτικών Χώρων του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται θέσεις και και συνθέτει προτάσεις με τούς αντίστοιχους για κάθε θέμα τομείς πολιτικής της Παράταξης με στόχο να τις θέσει σύντομα υπόψη του λαού των νησιών μας.

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Στη Νάξο το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ!!! Αγώνας δρόμου για την 35χρονη!!!


Λίγο μετά τις 13:00 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Νησιού το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ που θα μεταφέρει την 35χρονη στην Αθήνα, για να συνεχιστεί ο αγώνας δρόμου που διεξάγουν οι συγγενείς της για την αποκατάσταση της υγείας της μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε χθες το βράδυ. 
«Έπειτα από αναμονή 12 και πλέον ωρών έφτασε το ελικόπτερο» δήλωσε στο real.gr ο Παναγιώτης Κερράς, ο οποίος νωρίτερα είχε απευθύνει δραματική έκκληση.
Η 35χρονη Χαρούλα Κερρά έχει υποστεί τρία κατάγματα, στη μέση, στον ώμο και στο γοφό και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πατέρας της, είναι απαραίτητη η μεταφορά της στην Αθήνα μέσω ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, διότι κινδυνεύει η ζωή της.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κερρά, από χθες το βράδυ, έφυγαν σήματα από το Κέντρο Υγείας της Νάξου προς το ΕΚΑΒ χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. 
Οπως πρόσθεσε, επικαλούμενος τον διευθυντή στο Κέντρο Υγείας, η ασφαλής μεταφορά της 35χρονης κοπέλας, «δεν μπορεί να γίνει ούτε με καράβι, ούτε με σκάφος»  παρά μόνο με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για λόγους ασφάλειας. 

146.481,58€ … στο Χαμόγελο του Παιδιού, από την Περφέρεια Αττικής, για να καλύψει λειτουργικές ανάγκες!!!


Η Περιφέρεια Αττικής παραμονές των Χριστουγέννων διέθεσε από ίδιους πόρους το ποσό των 146.481,58€ στο Χαμόγελο του Παιδιού προκειμένου να ανταπεξέλθει στις λειτουργικές του δαπάνες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, επισκέφθηκε σήμερα, 12/01/2017, τις εγκαταστάσεις του Χαμόγελου του Παιδιού στο Μαρούσι, όπου λειτουργούν το Διεθνές και Εθνικό Κέντρο για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά, καθώς και το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης. Ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, για το σύνολο της εθελοντικής δράσης και κοινωνικής προσφοράς του φορέα, ενώ ξεναγήθηκε στο επιχειρησιακό κέντρο και την κινητή μονάδα έρευνας και διάσωσης.
«Με ιδιαίτερη χαρά διαπίστωσα εκ νέου ότι το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ένας οργανισμός πρότυπης επιχειρησιακής λειτουργίας» επισήμανε ο κ. Καραμέρος και πρόσθεσε: «Διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Εκτός από την ανθρωπιστική συνεισφορά το Χαμόγελο του Παιδιού μπορεί να αξιοποιηθεί και στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Ήδη, όπως ενημερώθηκα, εθελοντικό του κλιμάκιο βρίσκεται στην Αλόννησο και συνδράμει το έργο υποστήριξης των κατοίκων. Θεωρώ, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας του οργανισμού σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, μέσα από συμπράξεις και συνέργειες με αρμόδιους φορείς της Πολιτείας. Η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα», κατέληξε ο κ. Καραμέρος.

Αναρτήθηκαν οι πίνακες για προσλήψεις σε δομές σχετικές με το προσφυγικό!!!


Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων για την τοποθέτηση 679 επαγγελματιών υγείας, διοικητικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Επείγουσας Υγειονομικής Διαχείρισης για την Προσφυγική Κρίση», το οποίο χρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμοδιότητας του Επιτρόπου, Δ. Αβραμόπουλου. 

Οι θέσεις εργασίας κατανέμονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και αφορούν τοποθετήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, στις δομές του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, στις Υγειονομικές και Διοικητικές περιφέρειες, στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και στο ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του στόλου του.
Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν:

1) Για την ενίσχυση των δομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας: 64 ιατροί, 148 νοσηλευτές, 41 μαίες, 9 κοινωνικοί λειτουργοί, 5 ψυχολόγοι, 15 τεχνολόγοι ακτινολόγοι και 14 τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, 15 διοικητικοί, 11 διαμεσολαβητές υγείας, 44 άτομα βοηθητικού προσωπικού και 40 διασώστες του ΕΚΑΒ.

2) Για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών: 15 ιατροί, 49 νοσηλευτές, 29 μαίες, 35 ψυχολόγοι, 18 κοινωνικοί λειτουργοί, 12 διαπολιτισμικοί διαμεσολαβητές, 17 κοινωνιολόγοι, 3 επαγγελματίες υγείας και 6 συντονιστές πεδίου.

3) Για την ενίσχυση του Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Δημόσιας Υγείας, μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Διοικητικών Περιφερειών: 9 γιατροί, 8 επιδημιολόγοι, 23 επισκέπτες υγείας, 28 οδηγοί/ διασώστες.

4) Για την διαχείριση και παρακολούθηση του προγράμματος: 8 επαγγελματίες υγείας, 3 οικονομολόγοι, 6 διοικητικό προσωπικό, 1 στατιστικός, 2 στελέχη υποστήριξης & λειτουργίας δικτύου, 1 νομικός.

Για όσες θέσεις εργασίας δεν τελεσφόρησαν οι διαδικασίες της προκήρυξης και κρίθηκαν άγονες, θα επαναπροκηρυχθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.Για έκτη ημέρα αποκλεισμένοι στα σπίτια τους στην Κύμη!!!


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κύμης, στην Εύβοια, όπου μέσα στον οικισμό, το χιόνι έφτασε τα δύο μέτρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν δημιούργησαν πάγο, ενώ νέο χιόνι που έπεφτε έως και χθες έκανε την κατάσταση ανυπόφορη. Οι εικόνες από το νοσοκομείο της Κύμης, που μοιάζει με παγωμένο «ανάκτορο», είναι ενδεικτικές του τι αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εκεί.
Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ περιγράφουν τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν μαζί με τους ασθενείς: «Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα ο δρόμος που οδηγεί στο νοσοκομείο μας. Παραμένει κλειστός για έκτη ημέρα. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο κόσμο και παραμένουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι εδώ γιατί δεν μπορούν να φτάσουν στα σπίτια τους που το χιόνι ξεπερνάει τα δυο μέτρα», λέει ο κ. Νίκος Κόκκος που είναι υπεύθυνος ΕΚΑΒ στο νομό Ευβοίας. «Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω του χιονιά και εγώ ο ίδιος έχω δώσει στους διασώστες του ΕΚΑΒ το δικό μου το τζιπ για να μπορέσουμε να παραλάβουμε κόσμο που υποφέρει. Πήγαμε και παραλάβαμε ένα μωράκι τριών μηνών από τη περιοχή Κληματάρι που υπέφερε από υποθερμία και ένα άλλο παιδάκι που είχε σκωληκοειδίτιδα και με μεγάλη δυσκολία τους φέραμε στο νοσοκομείο. Τα τρόφιμα, τα νερά τα κουβαλάμε με το τζιπ και τα φέρνουμε στο νοσοκομείο γιατί ο κόσμος είναι πολύς και πρέπει να τους φροντίσουμε. Υπάρχει και ένα ερπυστριοφόρο στρατού που βοηθάει την κατάσταση όσο μπορεί αλλά το πρόβλημα παραμένει μεγάλο. Τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε χιονίζει πάλι και η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ. Πόρτες και παράθυρα έχουν πιάσει πάγο και κάνουμε ότι μπορούμε με τα φτυάρια για να κρατήσουμε την είσοδο του νοσοκομείου ανοιχτή», είναι η δραματική περιγραφή του.
Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός πως ακόμα και για να βγουν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι αναγκάζονται να σκάψουν λαγούμια στο χιόνι.