Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Το σύστημα τηλεματικής επεκτείνεται στο ΕΚΑΒ Αθηνών και αναβαθμίζεται


Σε επέκταση και αναβάθμιση του συστήματος τηλεματικής στην Αττική προχωρά το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, ενός συστήματος το οποίο εγκαταστάθηκε πρώτα στην Θεσσαλονίκη με πολύ καλά αποτελέσματα στην διαχείριση των περιστατικών.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Κ. Καρακατσιανόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΑΒ η τηλεματική εγκαταστάθηκε στο ΕΚΑΒ στην Θεσσαλονίκη το 2010 στο πλαίσιο του Γ` κοινοτικού πλαισίου στήριξης και διαγωνισμού που διενήργησε τότε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το σύστημα συμπεριελάμβανε πομποδέκτες ψηφιακής τεχνολογίας με Δίκτυο σε όλη την Ελλάδα , ένα εκτεταμένο δίκτυο πληθυσμιακά και χωροταξικά.
 

«Είχε τη δυνατότητα της διασύνδεσης του πομποδέκτη με ένα σύστημα πληροφορικής το οποίο έδινε εικόνα σε πραγματικό χρόνο της κατάστασης των οχημάτων που επιχειρούν στην Θεσσαλονίκη, αν είχε περιστατικό, πόσο επείγον είναι, με τη ταχύτητα κινείται κ.α. Ταυτόχρονα δινόταν η δυνατότητα αποθήκευσης των στοιχείων ηλεκτρονικά. Έτσι είχαμε μια αλληλουχία ηλεκτρονικής καταγραφής διαχείρισης του περιστατικού τόσο από τον τηλεφωνητή όσο και από τον ασυρματιστή και καταχώρησης του σε ηλεκτρονικό σύστημα» συμπληρώνει ο κ. Καρακατσιανόπουλος και συνεχίζει: «Αυτό το σύστημα έδινε τη δυνατότητα διαχείρισης όλων των στοιχείων των περιστατικών που λαμβάνονται και ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν στατιστικές. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το ΕΚΑΒ. Επιπλέον αυτό το σύστημα δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσης με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έτσι ώστε πριν ακόμη φτάσει το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο να φτάνει η κάρτα με τα στοιχεία του περιστατικού και να ετοιμάζεται ομάδα υποδοχής ανάλογα με το επείγον της κατάστασης καθώς και να λαμβάνουν οι ασφαλιστικοί φορείς του δημοσίου στοιχεία τα οποία βοηθούν στο δικό τους έργο. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο διασυνδέσεων με όλους τους φορείς της Υγείας».
 

Η Αθήνα μέχρι σήμερα λειτουργούσε, όπως υπενθυμίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, με χειρόγραφες κάρτες περιστατικών κάτι που είναι εξαιρετικά χρονοβόρο εμπεριέχει πολλά στοιχεία κάτι που αυξάνει τη συχνότητα λαθών.
 

Αυτό το σύστημα διασυνδέσεων που υπήρχε στη Θεσσαλονίκη μετά και από συζητήσεις με το ίδρυμα Στ. Νιάρχος στις οποίες περιγράφηκαν οι ανάγκες που υπάρχουν, επεκτείνεται στην Αττική και ταυτόχρονα αναβαθμίζεται μέσα από μια ομάδα εργασίας που βελτίωσε διαδικασίες έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της Αττικής.
 

Το σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί, γίνεται η εκπαίδευση του προσωπικού και υπολογίζεται ότι εντός του Απριλίου μετά από μια περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Αυτό θα αποτελέσει τον κορμό για να λειτουργήσουν παρόμοια συστήματα τηλεματικής και στα υπόλοιπα παραρτήματα της χώρας. Μέσω του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας ΙΝΤΕΡΕΤ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα για την εφαρμογή του συστήματος στην Καβάλα.
 

«Η πρόθεση της διοίκησης είναι να εγκατασταθεί σε όλα τα παραρτήματα της χώρας έτσι ώστε να είναι γνωστά όλα τα περιστατικά και να αποτελέσει και τον κορμό πάνω στο οποίο θα στηθούν και τα υπόλοιπα κομμάτια του πληροφοριακού συστήματος του ΕΚΑΒ. Επίσης το επόμενο βήμα θα είναι η διασύνδεση του συστήματος της τηλεματικής με το σύστημα αεροδιακομιδής και με υπηρεσίες της Υγείας. Όλη αυτήν η προσπάθεια κατατείνει στο να ενισχύσουμε τη δωρεάν δημόσια Υγεία» καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου